:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2015   12:05

0

116

ZSO - kuća i budućnost za srpski narod na KiM

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić ranije je za Tanjug rekao da se nada bar stavljanju parafa na principe na kojima treba da se zasniva Zajednica.

Povodom predstojećeg sastanka u Briselu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je na sastanku s predstavnicima Srba sa KiM poručio da će delegacija Beograda u pregovorima s Prištinom naredne nedelje otputovati u Brisel s ciljem da za srpski narod u južnoj pokrajini izbore stvaranje ZSO.

"Verujem da ćemo učiniti apsolutno sve da dogovor bude postignut. Nastavićemo da se ponašamo konstruktivno s ciljem da ZSO bude formirana i teško da naš odnos prema tome neko može da dovede u pitanje", poručio je Đurić.

On je ukazao da je usaglašen veliki deo stvari u vezi sa formiranjem ZSO i da ima još pitanja o kojima treba postići dogovor, ali i podsetio da Priština ima obavezu da ispuni ono što je dogovoreno, kao i da je i međunarodna zajednica odgovorna, jer je garant sprovođenja Briselskog sporazuma.

Nakon sastanka s Đurićem, zamenik je kosovskog premijera Branimir Stojanović primetio da se sadašnji korpus za zaštitu prava Srba mora dalje unapredi i uokviriti u ZSO, koja će biti "most izgradnje boljih odnosa Srba i Albanaca na Balkanu", dok je koordinator pregovaračkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić uveren da će stvaranjem ZSO "srpski narod imati svoju kuću i budućnost".

Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom, inače, juče su pozvali vlade u Prištini i Beogradu da na sledećem sastanku u Briselu postignu sporazum o formiranju ZSO, a u izjavama Tanjugu rekli su da očekuju da buduća zajednica bude garant stabilnosti srpske zajednice u pokrajini.

I sam je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio ranije da kao najurgentnije pitanje vidi Zajednicu srpskih opština.

On je prilikom nedavne posete Beogradu ponovio da u tom poslu obaveze imaju obe strane, a ne samo Beograd, uz napomenu da je u prošloj rundi razgovora u Briselu kompromis gotovo postignut.

Pojedini kosovski mediji javili su ranije, pozivajući se na izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da će u Briselu 25. avgusta biti potpisana četiri sporazuma između Beograda i Prištine, među kojima će biti i sporazum o Asocijaciji, odnosno Zajednici srpskih opština.

Ključni uslov za otvaranje poglavlja je normalizacija odnosa, smatra predsednica Beogradskog fonda za politicku izuzetnost Sonja Liht, a u tom smislu centralni deo Briselskog sporazuma i istovremeno način kako Srbi na KiM mogu da ostvare svoja prava, jeste upravo formiranje Zajednice srpskih opština, izjavila je ranije za Tanjug.

Politički analitičari i u Beogradu i u Prištini primećuju da bi za nastavak dijaloga možda bio potreban i dodatni pritisak na Prištinu, pre svega u smislu prihvatanja principa za formiranje ZSO, a koje su već usaglasili Beograd i predstavnici Evropske unije.

Konkretno, oni su uvereni da Albanci moraju da pristanu da funkcioneri i zaposleni u ZSO imaju status "državnih službenika".

Prištinska delegacija je, naime, 29. juna, u prethodnoj rundi dijaloga, odbila da prihvati dogovor o ZSO upravo zbog tog pitanja.

Na stolu je tada bio novi kompromisni predlog Brisela po kom bi se službenici ZSO smatrali "zaposlenima u javnom sektoru", a to je rešenje, prema pisanju medija, bilo prihvatljivo i za Beograd.

Državni službenici i zaposleni u javnom sektoru, naime, razlikuju se po poslovima koje obavljaju.

Državni službenik obavlja poslove iz delokruga organa državne uprave - ministarstava, sudova, javnih tužilaštava, dok zaposleni u javnom sektoru obavljaju poslove javnih službi ili onih u nadležnosti javnih agencija u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite…

Zato je da bi se postigao dogovor o ZSO, tako bar smatraju poznavaoci prilika u odnosima Beograda i Prištine, potreban pritisak Vašingtona i Berlina na Prištinu da prihvati novi predlog Brisela.

Analitičari, naime, tvrde da bi otklanjanjem te prepreke sve bilo spremno za potpisivanje sporazuma o ZSO ali i za parafiranje već postignutog dogovora o telekomunikacijama.

Prema navodima pojedinih medija kosovski premijer Isa Mustafa je praktično već prihvatio da ZSO bude oslobodena poreza, carina i taksa, a prema tekstu koji je do sada usaglašen, Srbija ima neograničeno pravo da finansira srpsku zajednicu na KiM.

Briselski dokument, kako prenose mediji, predviđa i konkretna izvršna ovlašćenja koja će imati ZSO, a osim opštinskih nadležnosti, to su i nadzor u obrazovanju, zdravstvu, urbanističko planiranje, ekonomski razvoj, povratak interno raseljenih...

Organi ZSO, na koje je pristala i Priština, biće predsednik (predstavlja ZSO u pokrajini i šire), savet od 30 clanova (političko telo u kom će biti gradonačelnici, predstavnici SPC, viđeniji građani), izvršno veće, (bord od sedam članova koji će resorno da donose operativne odluke) i šef Zajednice koji je odgovoran bordu.

Podsetimo i da je nakon pet godina u Briselu u junu postignut dogovor o pozivnom broju za Kosovo, u kojem je ispoštovano gotovo sve što je Beograd tražio.

Tako Kosovo nije dobilo međunarodni broj kakav imaju uobičajeno države, nego broj za geografsku oblast i to indeksiran sa zvezdicom kako bi sve bilo usklađeno s Rezolucijom 1244.

Takođe, sva imovina Telekoma ostaje u vlasništvu te kompanije, s tim što će biti formirana i ćerka firma na teritoriji KiM.

Priština će tako i dalje imati pozivni broj 038, dok će se svi pozivi između centralne Srbije i KiM tarifirati kao i sada. To će morati da poštuje i eventualni budući kupac Telekoma ili će ćerka firma sa KiM biti izdvojena od privatizacije i pridružena sistemu specijalnih veza koje se neće prodati.

Međutim, iako je sve to prihvatila, Priština nije htela da potpiše sporazum o telekomunikacijama, držeći se principa da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", a šefica je evropske diplomatije zbog Federika Mogerini zbog toga prekinula razgovore.

Liht je ranije u izjavi Tanjugu podsetila da je realizacija Briselskog sporazuma u ovom trenutku, kad je reč o Srbiji, uslov bez kojeg se ne može otvoriti poglavlje 35, kao i da se pregovori ne mogu otvoriti bez prihvaćenih akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja se bave vladavinom prava i pitanjima ljudskih prava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva