:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2015   09:30

0

161

ZSO prema planu Ahtisarija

Sporazum je predviđao ocenu ustavnosti statuta Asocijacije. Predsednica Kosova je nešto ranije poslala taj sporazum Sudu koji je ocenio da pojedini principi nisu u duhu Ustava Kosova, rekao je Seljimi komentarišući odluku Ustavnog suda Kosova o ustavnosti sporazuma o ZSO i dodao da takvi komentari sada moraju biti uvršteni u "telo" statuta.

Upitan da li navedena odluka znači da Kosovo jednostrano menja sporazum i ne poštuje svoje obaveze, Seljimi tvrdi da je Kosovo "jedina strana u dijalogu koja poštuje slovo i duh dijaloga i dobrosusedske odnose".

Sporazum o normalizaciji iz 2013. i Sporazum o Asocijaciji iz 2015. imaju jedan zajednički preduslov - oni moraju da se temelje na Ustavu i zakonima Kosova, rekao je Seljimi.

To je, istakao je, nužan preduslov za ceo paket budući da je suštinsko pitanje na koje su se fokusirali sporazumi bilo raspuštanje nelegalnih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Prema njegovim rečima, dijalog pod okriljem EU se odnosi na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i prevazilaženje
tačaka neslaganja.

Jedna od tih tačaka neslaganja, naveo je Seljimi je činjenica da je Srbija održala paralelnu državnu strukturu na Kosovu, uključujući bezbednost, sudove i javne službe.

Ove paralelne strukture se sada demontiraju, parče po parče i nikada neće biti ponovo upostavljane. Naprosto je prirodno što čitav proces treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom, a Ustavni sud je suštinsko telo koje verifikuje legalnost naših koraka na Kosovu, ukazao je Seljimi.

Govoreći o narednom koraku kosovske vlade i opozicije kada je reč o Briselskom sporazumu, zamenik šefa kosovske diplomatije precizira da će Vlada nastaviti da u potpunosti radi na primeni Briselskog sporazuma u skladu sa svim preporukama Ustavnog suda, kao i međunarodnim sporazumima.

Seljimi je ocenio da je to najbolja moguća opcija za integraciju srpske zajednice u ustavni poredak Kosova na dugoročan i održiv način.

Što se tiče opozicije na Kosovu, ova odluka treba da okonča njihov bojkot parlamenta, sud je rekao svoje i obaveze se poštuju kako bismo uspostavili Asocijaciju, u skladu sa Ahtisarijevom zamisli, što znači bez izvršnih ovlašćenja, već će pre biti jedan "nadzorni tip mehanizma", rekao je Seljimi.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva