:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 27, 2024   8:34

0

521

Zubin Potok: Ispred ekspoziture PŠ jutros najviše žena zaposlenih u "Jumku" koje čekaju na "hleb nasušni"

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice u Zubinom Potoku i jutros se okupilo stotinak građana, među kojima je najviše žena, zaposlenih u pogonima tekstilne industrije ,,Jumko", kako bi pokušali da dobiju svoj teško zarađeni novac, čiju isplatu obezbeđuje država Srbija. 

Odluka Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe bilo koje druge valute osim evra u platnom prometu od 1. februara, direktno je ugrozila egzistenciju zaposlenih, korisnika socijalnih davanja i drugih prinadležnosti koje stižu iz Srbije.

Radnice tekstilnog kombinata Jumko ističu da drugih primanja nemaju i da su dinarska sredstva jedini prihod, od koga hrane decu, kupuju lekove i plaćaju dažbine.

“Priština nam svakodnevno daje do znanja da pokušava da nam zatvori sva vrata pomoći, kao i da za nas nema mesta na ovim prostorima", ističe jedna od radnica Jumka, Stana Đukić.

Dodaje da je plata bila pre nekoliko dana, ali da nisu bili u mogućnosti da je podignu.” Neko može da ode do centralne Srbije po novac, ali većina ne”, kaže ona. 

Okupljeni Srbi navode i da mnogi od njih nisu u stanju da za svoj novac idu u Srbiju, jer nemaju sredstava za put i da će se, ako se nerazumna odluka Prištine o ukidanju dinara na povuče, na tlu Evrope, u 21. veku dogoditi humanitarna katastrofa koja je izazvana, kako bi se Srbi naterali da odu sa Kosova.

 “Ali, Kurti ne zna koliko su Srbi ponosni i tvrdoglavi kada ih na nešto primoravaju, naročito kada pokušavaju da im uzmu ono što je njihovo. Zato mu poručujemo da nećemo otići ni po cenu da budemo gladni", kaže jedan meštanin Zubinog Potoka.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva