:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2020   9:21

0

503

Zubin Potok svojim potencijalima konkuriše za vrh turističke ponude

Iako prostorno i brojčano spada u manje opštine, Zubin Potok svojim prirodnim lepotama, ali i kulturnim i duhovnim znamenitostima i sportskim potencijalima s pravom može da konkuriše za najviši vrh turističke ponude Srbije i Kosova.

Okružen planinama Mokrom Gorom i Rogoznom i rekom Ibrom, čijim je pregrađivanjem napravljeno veštačko jezero Gazivode, Ibarski Kolašin pleni svojom netaknutom prirodom čijoj lepoti nije odolela ni dinastija Nemanjića koji su stari Kolašin birali za svoje letknjikovce, dvorce...

Jelena Anžujska, supruga kralja Uroša Prvog i majka srpskih vladara Milutina i Dragutina odlučila je da lepote Francuske zameni prirodnim bogatstvom Brnjaka u kojem je osnovala i prvu žensku školu na svom dvoru gde su znanja sticale devojke iz siromašnih porodica.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Severnoj Mitrovici dr Jasna Lj. Parlić - Božović kaže da u ovom delu Kosova postoje brojne istorijske znamenitosti, srpske svetinje i prelepa priroda koja turistima može priuštiti nezaboravne trenutke.

„Zaista bi divno bilo kada bi svi ljudi mogli da dođu i da vide ove prirodne lepote koje odišu duhom kraljice Jelene Anžujske. To može doživeti svaki posetilac koji iz centralne Srbije krene dolinom jorgovana ka Brnjaku koji je njen suprug, kralj Uroš, zasadio upravo zbog nje. Put će vas provesti kroz Stari Ras, današnju Rašku, a onda dođete u Brnjak i vidite sve ono što ovde postoji i što podseća na Jelenu Anžujsku. Ono čime posebno ovo mesto danas može da se pohvali je prelepa crkva Svetog Đorđa koju su podigli meštani ovog sela, odnosno blagočestiva porodica Dobrić koja je rešila da obnovi ovu svetinju i da za to, po blagoslovu vladike Teodosije, koriste kamen sa dvora kraljice Jelene Anžujske“, kaže za Kosovo Onlajn profesorica Parlić – Božović.

Ona ističe da će ovaj kraj dodatno oživeti i dolaskom monahinja iz Gračanice na čelu sa mati Stefanidom.

„Svi se radujemo tome i pozivamo sve ljude dobre volje, koji žele da vide, čuju i upoznaju‚ svoju istoriju da dođu i dožive ovo predivno mesto koje u svom mirisu oseća prisustvo blagočestive naše kraljice Jelene Anžujske i svih onih koji su bili oko nje u to vreme“, poručuje Parlić – Božović.

Da spremno dočekuju turiste i da se raduju njihovom dolasku kažu i u Opštini Zubin Potok.

„Zubin Potok spremno dočekuje naredno leto u turističkom smislu i zato se nadamo da će ovo biti jedno od najjačih turističkih leta u Ibarskom Kolašinu. Tu su verski turizam, zatim dešavanja na jezeru Gazivode i kulturni turizam, kao i planinski turizam gde za ljubitelje adrenalina imamo penjanje na planinski venac Berim kroz Via Feratu, planinarenje, planinski biciklizam i slično. Zato s pravom očekujem da će turisti koji posete ove krajeve doživeti u pravom smislu Ibarski Kolašin i da će u uživati u svim lepotama koje pruža neiscrpna priroda, kao i da će se na pravi način odmoriti i poneti ono najlepše što ovaj kraj nudi“, kaže direktor Turističke agencije Zubin Potok Srđan Vučinić.

Iako je zbog krađe sigurnosne sajle trenutno zatvorena planinarska atrakcija „Via Ferata“ turistički poslenici veruju da će se i taj problem uskoro rešiti kako bi planinari ponovo išli „Čeličnim putem“ i savladavali visinsku razliku od 500 metara.

„Na tom putu ima niz atrakcija, od prolaska kroz pećine do čeličnog mosta koji spaja dva vrha, tako da pravi ljubitelji adrenalina mogu da dožive ovu planinu kao nešto nezaboravno“, poručuje Vučinić.

Osim za planinare, Zubin Potok velike mogućnosti nudi i ostalim sportistima. Sa jednim od najuređenijih sportskih kompleksa u čijem sastavu se nalazi fudbalski teren sa atletskom stazom, teniski teren, teretana na otvorenom, bazen čije se otvaranje očekuje uskoro, zatim pomoćni teren za mali fudbal, ali i za ulični basket i odbojku na pesku, ovo mesto je više nego idealno za obavljanje bazičnih priprema.

„U sastavu sportskog kompleksa „Mokra Gora“ nalazi se i hala sportova u sklopu koje imamo restoran, sport kafe i veštačku stenu za penjanje. Tu su i smeštajni kapaciteti sa oko stotinak mesta čime Sportski centar u Zubinom Potoku nudi idealne uslove za obavljanje bazičnih priprema za razne sportske ekipe“, kaže zamenik direktora SC „Mokra Gora“ Nikola Kasalović.

Zubin Potok se poslednjih godina našao na svetskoj rafting mapi, jer se u Zubinom Potoku već dve godine održava Svetski rafting kup na kojem učestvuju brojne ekipe iz zemalja u okruženju, ali i iz sveta.

„Rafting se u Zubinom Potoku javlja 2016. godine i prve dve godine je organizovan državni Kup Srbije, a poslednje dve godine smo organizatori Svetskog kupa. Na stazi marljivo radimo svake godine kako bi takmičarima obezbedili što bolje uslove za takmičenje i izlazak na reku. Ova staza je jedinstvena po tome što možemo, pomoću hidrocentrale Gazivode koja se nalazi u blizini, upravljati zapreminom i nivoom vode u zavisnosti od zahteva i propozicija takmičenja“, rekao je Kasalović i naglasio da je održavanje ove manifestacije veoma značajno za Zubin Potok.

Jezero Gazivode jedno je od omiljenih mesta i za velikog zaljubljenika u prirodu i takmičarskog ribolovca Nebojšu Elezovića, koji je veći deo svog života proveo na ovom, kako on kaže, čarobnom mestu.

Izvor: Kosovo Onlajn

Zubin PotokturizamGazivoderaftingVia Ferata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva