:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

Jun 06, 2023   16:36

0

70

Zvaničnici EU,SE, SAD i Kanade osuđuju uništenje brane Nova Kahovka, tvrde da je kriva Rusija

Zvaničnici Evropske unije osudili su uništenje velike brane hidroelektrane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, optužujući za to Moskvu i ocenjujući da je reč o novom primeru ruske ,,varvarske agresije".

 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je Rusija uništenjem brane hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine, svoju agresiju na Ukrajinu podigla na drugi nivo.

,,Ovaj čin predstavlja novu dimenziju ruskog zverstva i rušenje međunarodnog prava, posebno međunarodnog humanitarnog prava", izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i okrivila Rusiju za uništenje brane Nova Kahovka, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da se brana nalazi u blizini nuklearne elektrane i zloupotrebljava se kao oružje kojim se ljudski životi dovode u veliku opasnosti.

,,Za ovu ekološku katastrofu odgovornost je na ruskom zločinačkom agresivnom ratu na Ukrajinu", objavila je Berbokova na Tviteru.

Evropska unija je osudila uništenje brane hidroelektrane Nova Kahovka, uz ocenu da je reč o novom primeru ,,varvarske agresije" Rusije.

,,Ovo je novi znak eskalacije, užasana akt koji potvrđuje varvarsku prirodu ruske agresije bez presedana protiv Ukrajine", izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Namerni napadi na civilnu infrastrukturu su ,,ratni zločin", poručio je ranije danas britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli komentarišući eksploziju brane na Novoj Kahovki, prenosi Rojters.

,,Rušenje brane Kahovka je odvratan čin", izjavio je  nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za nemački državni medijski servis WDR uz ocenu da je i ovaj čin u skladu sa eskalacijom ruskog nasilja u Ukrajini i Putinovom strategijom napada na civilne ciljeve.

U zajedničkoj izjavi ministra spoljnih poslova Letonije i predsednika Komiteta ministara Saveta Evrope Edgarsa Rinkevičsa, predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koksa i generalnog sekretara Saveta Evrope Marije Pejčinović Burić, najoštrije se osuđuje uništavanje brane Nova Kahovka.

,,Ovakav nepromišljen čin izazvao je raseljavanje brojnih civila i ugrozio njihove živote, rizikujući još jednu besmislenu humanitarnu krizu. Takođe smo veoma zabrinuti zbog potencijalnih opasnih posledica po životnu sredinu, energetsku bezbednost i nuklearnu bezbednost koje mogu da dopru i izvan granica Ukrajine", navodi se u saopštenju.

U toj zajedničkoj izjavi se, takođe, poručuje da ,,Rusija snosi punu odgovornost" za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratne zločine, uključujući napade na civilnu i kritičnu infrastrukturu.

Rojters konstatuje da nisu ponuđeni dokazi koji potvrđuju da Rusija stoji iza napada u kojem je razorena brana Nove Kahovke.

SAD zabrinute zbog rušenja brane; Kanada - to je posledica ruske intervencije

Sjedinjene Američke Države saopštile su  da su "veoma zabrinute" zbog eksplozije na brani hidrolektrane Nova Kahovka, na jugu Ukrajine.

,,Američka administracija pokušava da sazna više o potencijalnim posledicama ovog katastrofalnog događaja", izjavio je visoki zvaničnik Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima u Otavi kanadski premijer Džastin Trido izjavio jeda je uništenje ukrajinske brane ,,još jedan primer užasnih posledica ilegalne ruske invazije na Ukrajinu", katastrofa koja je "apsolutno razorna za živote ljudi širom regiona".

Izvor: T a n j u g ; foto: Tviter

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva