:

:

TV Most

Foto: Glas javnosti

clock

Oktobar 21, 2020   8:01

0

72

Zvaničnici SAD: Sporazum ne zamenjuje razgovore u Briselu

Američki zvaničnici koji su boravili u poseti Prištini izjavili su da je primena Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine prioritet Vašingtona, ističući da on nije zamena za političke razgovore u Briselu.

Zamenik pomoćnika ministra SAD za energetiku Metju Zais i izvršni direktor Regionalne kancelarije DFC-a Džon Jovanović boravili su na Kosovu dva dana, u poseti koja je imala za cilj sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, potpisanog u Beloj kući 4. septembra.

Delegacija se fokusirala na pokretanje studije izvodljivosti za jezero Gazivode i uspostavljanje boljih veza na tržištu energije na zapadnom Balkanu.

"Ovde smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero, a drugi je da se radi sa Kosovom i susedima u regionu na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je reč o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan. I ne postoji drugi način da Kosovo, osim njegovih mogućnosti, bude povezano sa susedima i ovo će pomoći kosovskoj privredi", rekao je Zais za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Zais je dodao da je drugi razlog njihove posete povezan sa prikupljanjem informacija i tehničkim procenama za jezero Gazivode.

Prema rečima Zaisa, američki stručnjaci će obaviti tehnički posao o tome kako bolje iskoristiti jezero.

"Doveli smo dva tehnička stručnjaka. Jedan za energetiku i jedan za vode i oba dolaze kao stručnjaci iz Nacionalne laboratorije severozapadnog Pacifika kod Sijetla. Poslednji put kad sam bio ovde, preneo sam premijeru pismo od sekretara za energetiku u kojem se navodi upravo ta naša posvećenost. Danas sam i ministru ekonomije doneo još jedno pismo u kojem pozivam Kosovo da postane član onoga što nazivamo Transatlantsko partnerstvo za energetsku saradnju ili P-TEC. To je još jedan način da se Kosovo poveže sa regionom i Evropom i da uživa tehničku i ekonomsku pomoć koju pruža američko Ministarstvo energetike", ukazao je Zais.

Jovanović je za VOA na albanskom jeziku istakao da je optimista u pogledu okvira Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obe kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji, kako na visokom tako i na nižem nivou, i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovde, otvori više radnih mesta i ima dugoročni uticaj na obe ekonomije", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj američke administracije je da ubrza privatni kapital koji bi podstakao zapošljavanje i ekonomske mogućnosti u regionu njegovim ekonomskim povezivanjem, prenelo je Kosovo onlajn.

On ističe da sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali da nisu zamena za političke razgovore u Briselu.

''Naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD, je da te zemlje vidimo kao članice Evropske unije, da ojačamo blagodeti demokratije, slobodnog tržišta i da obezbedimo taj kvalitet. Život ovde nastavlja da se poboljšava na osnovu tih zajedničkih zapadnih vrednosti", kazao je Jovanović.

Zais je istakao da ruske i kineske investicije u region smatra rizičnim, jer je zapadni Balkan veoma važan za SAD.

"Što se tiče kineskih i ruskih investicija, uvereni smo u mogućnosti i prednosti američkih investicija i mislim da činjenice govore same za sebe", poručio je Zais.

On smatra da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost čitave Evrope od svog gasa i da svi njeni napori vode u tom pravcu.

''Ovo nije cilj SAD, naše investicije su usmerene na raznolikost zaliha i bez obzira da li potiču iz SAD, ovo je slobodno tržište i nadamo se da ćemo obezbediti zalihe za ceo region", naglasio je Zais.

Izvor: Танјуг

KiMSADdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva