:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Mart 11, 2020   17:11

0

194

Zvaničnik NATO: Ostajemo u potpunosti posvećeni misiji Kfor

Zvaničnik Evroatlantske alijanse izjavio je da je NATO u potpunosti posvećen misiji Kfor, koja i dalje pruža sigurno okruženje i slobodno kretanje u okviru mandata UN za sve zajednice na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres.

"Bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za NATO, mir i stabilnost u Evropi. NATO ostaje u potpunosti posvećen misiji Kfor, koja pod mandatom UN nastavlja da pruža sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu", istakao je neimenovani zvaničnik Evroatlantske alijanse za Gazetu Ekspres.

U odgovoru se dalje navodi da NATO podržava nastavak dijaloga između Prištine i Beograda kojim posreduje EU.

"To je od vitalnog značaja za Beograd i Prištinu, ali i za regionalni mir i bezbednost", ocenio je on.

Dodaje se da NATO očekuje da će Srbija i Kosovo podržati inicijative koje vode ka normalizaciji situacije i spuštanju tenzija.

"Računamo da će obe strane pokazati posvećenost, uzdržanost i podršku svim naporima koji vode ka normalizaciji bezbednosti i smanjenju tenzija", poručio je.

Snažni pritisak SAD na Kosovo za ukidanje takse juče se materijalizovao u reakcijama senatora i visokih zvaničnika Trampove administracije koji su pozvali na preispitivanje vojnog prisustva na Kosovu, podseća Gazeta Ekspres.

Američki senator Dejvid Perdju poručio je da bi SAD trebalo da razmotre prisustvo svojih trupa na Kosovu, imajući u obzir političku situaciju povodom odlaganja odluke o ukidanju takse na srpske proizvode.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel podelio je isti stav, a sin američkog predsednika Donald Tramp Junior i republikanski senator Rand Pol takođe su otvoreno govorili o povlačenju američkih trupa s Kosova u SAD.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMKFORNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva