:

:

TV Most

Foto: NSPM

clock

Maj 03, 2019   22:27

0

311

Zvizdić: Vučić potcenio kolege, Dačić nije ni pozvan u Berlin

Predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je da nije iznenađen reakcijom Milorada Dodika, a da jeste delimično iznenađen reakcijom Aleksandra Vučića na njegov nastup na samitu u Berlinu.

 

U intervjuu za sarajevski portal Kliks, Zvizdić je naveo da srpski član Predsedništva Bih Milorad Dodik "svoju političku agresivnost" kao "autoritarni stil vladanja" pokušava da prenese na nivo BiH zanemarujući zakone i procedure.

"S druge strane, nervozna reakcija predstavnika Srbije me delimično iznenadila, jer su očito prevideli činjenicu da sam ja u Berlinu imao zadatak da štitim interese suverene i celovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države", rekao je Zvizdić.

Dodao je da nisu tačne izjave da je RS spominjana tako često.

"Suština nije bila u RS, nego u onima koji prete otcepljenjem RS, koristeći, u formi ucene, sudbinu toga entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu Balkanskog čvora i rešavanju odnosa između Beograda i Prištine", naveo je Zvizdić.

Istakao je da su takvi "probni baloni" crtanja novih granica "na svu sreću" prepoznati kao antipodei evropskih načela o nepovredivosti granica i da su ostali bez podrške.

Zvizdić je rekao da je u Berlinu pozvao na poštovanje međunarodnih pravnih standarda, evropskog načela o nepovredivosti međunarodno priznatih granica, na opasnost ideje o etničkoj razmeni teritorija ili crtanja bilo kakvih novih granica.

"Ali to nisam uradio samo ja, to isto ili slično su uradile i moje kolege iz npr. Crne Gore i Severne Makedonije", rekao je Denis Zvizdić.

Na pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je u Berlinu zastupao samo Bošnjake, Zvozdić je rekao da je to mešanje u unutrašnje stvari BiH ali i drugih zemalja u regionu.

"Efekat takvog delovanja je destruktivan i jedini produkt jesu nepotrebne nove tenzije", rekao je Zvizdić.

Dodao je da je on, za razliku od Dačića, dobio poziv od organizatora konferencije i da je zastupao suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH.

"Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, to je potpuno nevažno", rekao je Zvizdić.

Istakao je da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena, da su granice međunarodno priznate i nepovredive. Smatra da su Evropi i Zapadnom Balkanu potrebni mir, stabilnost, međusobno uvažavanje i vladavina prava...

"Zbog toga je neophodno da se okončaju viševekovni balkanski mitovi, pokušaji dominacije, hegemonizacije i teranja naroda da žive u jednonacionalnim torovima, što je nažalost, Zapadnom Balkanu u prošlosti donosilo samo ratove i stradanja. Vreme je za novu evropsku budućnost, u kojoj će se mladi ljudi takmičiti u dobru, znanju i veštinama, a ne u veličanju ratnih zločinaca", rekao je Zvizdić.

Naveo je da ima utisak da je Vučić strašno potcenio kolege iz regiona kao i kancelarku Merkel i predsednika Makrona ne razumejući da su svi bili u Berlinu da brane interese svojih država.

"Jer, zar treba biti posebno pametan pa ne uvideti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i ‘kreator' novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i ‘pripaja' ih mapi Srbije. Ili već viđena ideja o etničkoj razmeni teritorija i razgraničavanju na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, Crne Gore ili Severne Makedonije, i koja je nažalost 90-tih godina prošlog stoleća, rezultirala stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih", rekao je Zvizdić. 

Izvor: RTS

ZvizdićBiHVučićDačićDodikBerlinZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva