:

:

TV Most

Foto: Gračanicaonline

clock

Maj 01, 2017   14:05

0

408

Deca iz Lipljana ugostila vršnjake iz Novog Sada

Nevladina organizacija „Udruženje građana Novi Sad“, organizovala je dolazak osmoro mališana iz glavnog grada Vojvodine u Lipljan. Domaćini vršnjacima iz Novog Sada, biće učenici Osnovne škole „Braća Aksić“, kao i opština Lipljan, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

Sara Stamenković, učenica iz Novog Sada, nije krila oduševljenje što je došla kod Milice Madžar, svoje drugarice iz Lipljana.

„Jedva sam čekala da dođem i da se družim sa svojim domaćinima. Uopšte nije bilo dileme da li ću da dođem, jedva sam čekala i presrećna sam. Mislim da me očekuje jedno predivno iskustvo, lep provod i divni domaćini“, u jednom dahu je rekla Sara, dok je Milica obećala da će biti dobra domaćica.

Goran Bašanski, direktro NVO „Udruženje građana Novi Sad“, koja već tri godine sprovodi projekat u okviru kojeg deca sa Kosova i Metohije posećuju Novi Sad, kaže da se nada da će sledeće godine doći više dece u uzvratnu posetu.

„Ovo je jako veliko iskustvo za nas i srećni smo što smo mogli da dođemo i budemo ovde sa vama i da se provedemo na najbolji način. Saradnja dece mora da postoji i mora da ide dete detetu, to i jeste svrha našeg projekta, projekta „Svim srcem za osmeh deteta“. Naš cilj je da deca iz Novog Sada iz godine u godinu u što većem broju dolaze na Kosovo i Metohiju, u bilo koju opštinu, da vide kako se stvarno ovde živi i da vide da nije baš toliko strašno, kao što se priča“, rekao je Bašanski.

Deci iz Novog Sada, dobrodošlicu je poželeo načelnik Kosovskog okruga Srđan Petković, zahvalivši se građanima i rukovodstvu Novog Sada na bezrezervnoj podršci Srbima na Kosovu i Metohiji.

U Lipljan su doputovali učenici iz Osnivne škole „Žarko Zrenjanin“, kao i osnovci iz škole „Duško Radović“. Direktor škole domaćina, Bratislav Đedović, poželeo je deci iz Novog Sada prijatan boravak.

„Želja nam je da se osetite kao da ste u vašem Novom Sadu, da ne postoji razlika i da se ne osećate drugačije, nego baš kao kod svoje kuće. Dobro došli, želim vam prijatan i ugodan boravak u našim školama i u našem gradu i želim da vam ova poseta ostane u jednoj lepoj uspomeni. Želim da nstavimo dalju saradnju i da dogodine, nadamo se, dođete u mnogo većem broju“, poručio je Đedović.

Po rečima direktora Osnovne škole „Braća Aksić“ iz Lipljana, Bratislava Đedovića, planirano je da deca iz Novog Sada sa svojim domaćinima, posete Gazimestan, Gračanicu, arheološko nalazište Ulpijana, Prizren, manastire „Svetih Kozme i Damjana“ u Zočištu i „Svetih Arhangela“ u Prizrenu, kao i crkve u Lipljanu i okolini. Deca će obići i selo Staro Gracko, u kome je jula 1999. godine ubijeno 14 žetelaca dok su sakupljali letinu na svojim njivama.

Izvor: Gračanicaonline

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva