:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2017   21:13

0

828

Lončar:Većina članova vlade potpisala donorske kartice, zakon spreman

"Većina članova vlade potpisala je donorsku karticu", rekao je Lončar agenciji Beta na skupu u organizaciji Hemofarm fondacije koja je nastavak kampanje "Najvažniji poziv u životu", a na kome je nemački ambasador Aksel Ditman potpisao donorsku karticu zajedno sa glumcima Ateljea 212 i učesnicima Beogradskog festivala igre.

Lončar je ocenio da kampanja "Najvažniji poziv u životu" pokrenuta 6. juna prošle godine daje rezultate.

Nemački ambasador Aksel Ditman naveo je Srbiji neophodan novi zakon da bi sistem transplantacije organa mogao da daje željene rezultate.

"Taj zakon je u Nemačkoj veoma kompleksan, jer moraju da ga prate i logistički koraci po pitanju procedura", rekao je ambasador i dodao da Nemačka podržava reformu zdravstvenog sistema u Srbiji kroz proces pristupanju EU.

Ditman je podsetio je da je Srbij početkom godine postala članica Eurotransplanta, evropskog udruženja osam zemalja koje imaju zajedničke liste čekanja medju kojima je i Nemačka.

"Nažalost, potreba za organima je daleko veća od broja donora, ne samo u Srbiji nego i u Nemačkoj. Stoga je izuzetno vašno da ljudi budu objektivno informisani o procedurama i važnosti doniranja", rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima "doniranje organa iz više razloga predstavlja izražavanje solidarnosti - daje dostojanstvo osobi na samrti, postaje životna podrška drugome, pokazuje plemenitu brigu za poštovanje života drugih osoba i podrazumeva osećaj humanosti".

Ditman je dodao da su sve to razlozi zbog kojih se odlučio da potpiše donorsku karticu i zbog kojih poziva i gradjane Srbije da učine isto.

Generalni direktor kompanije Hemofarm Ronald Zelinger, koji je vlasnik dve donorske kartice, ocenio je da će donošenje Zakona o transplantaciji biti potvrda svih napora na podizanju svesti o važnosti doniranja organa, na čemu Hemofarm radi.

Zelinger je izrazio očekivanje da će Zakon biti usvojen do leta i ocenio da bi Srbija na taj način postala bolja i od Nemačke.

Prema njegovim rečima, Srbija se može smatrati da je na evropskoj mapi humanosti ravnopravna sa drugim zemljama tek onda kada se o doniranju organa bude razgovaralo otvoreno i bez predrasuda.

Odziv u kampanji "Najvažniji poziv u životu" veći je od očekivanog, rekao je Zelinger i podsetio da je dan kada je ona pokrenuta - 6. jun proglašen za nacionalni Dan donora.

Generalni direktor Hemofarma, najvećeg nemačkog investitora u Srbiji, podsetio je da je mogućnost svakog gradjanina da mu bude potreban organ šest puta veća nego da bude donor.

Srbija je kako je rečeno na početku skupa u Ateljeu 212, pred predstavu "Dobri pasoši ; i loši pasoši" u okviru BFI a kome su uz Lončara prisustvovali i ministarka Ana Brnabić i ambasador SAD Kajl Skot, "po broju donora na dnu evropske lestivce".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?