:

:

TV Most

Foto: Mapa: Ovo je cilj Islamske države

clock

Maj 02, 2015   09:42

0

521

Albanija i Islamska država kao spojene posude

Piše: Predrag Ćeranić

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je usledio nedugo nakon napada na policijsku stanicu u Makedoniji, neminovno proizvodi analogiju i zaključak da se daljinski upravljač koji je aktivirao oba događaja nalazi u istim rukama.

Islamska država (IDIL) na Bliskom istoku i „velika Albanija“ na Balkanu deluju kao spojene posude, sa slično definisanim ciljevima: destabilizacija Bliskog istoka, odnosno Balkana. Italijanska policija registrovala je i međunarodnu javnost upozorila na kamp Islamske države u Albaniji. Ratno vazduhoplovstvo Jordana i drugih američkih saveznika bombarduje trupe IDIL, ali kako to da slabo pogađaju ciljeve, kada se jedinice IDIL kreću isključivo glavnim komunikacijama i to danju.

Pred IDIL se nalazi duži spisak zadataka da bi „zaslužio“ veliku državu sunita sa verskim predznakom. IDIL nije izbio na Sredozemlje da bi njihove jedinice vojne operacije nastavile na tlu Španije ili Italije, što deklarativno tvrde, već zbog planiranih operacija na Liban, tj. Hamas, kao i zbog zaposedanja Damaska, što će ubuduće logistički da podrži Turska.

Bašar el Asad, svestan pogoršanja vojne situacije, javno je Rusiji ponudio sirijske luke za vojne baze, čime je ubrzao operacije koje IDIL vodi protiv njegove države. IDIL sprovodi „balkanizaciju“ Bliskog istoka, trenutni prioritet je zaposedanje Sirije, a globalni, pored potiskivanja Rusa iz baze u Tartusu, progon šiita, odnosno iskorenjivanje iranskog uticaja u islamskom svetu. Šiiti su označeni kao destabilizirajući faktor na Bliskom istoku i jedna od prepreka stvaranju velike sunitske države.

Šta će se dogoditi ako borci IDIL uđu u Damask i skrše otpor snaga lojalnih Bašaru el Asadu, u čemu im naveliko pomaže Turska? Za godinu, najdalje dve, biće duboko na Balkanu i u funkciji stvaranja „Albanije u prirodnim granicama“. Ko će moći u vojnom smislu da im se suprotstavi – podeljeno makedonsko društvo, ekonomski rovita Grčka, koja je blizu izlaska iz evrozone? Srbija? Crna Gora? Uloga IDIL na Bliskom istoku može se porediti sa ulogom koju „velika Albanija“ treba da ima na Balkanu, s tim što su, umesto šiita, pravoslavni narodi taj destabilizujući faktor.

U Makedoniji se čeka samo „legitimni detalj“, odnosno akcija makedonske policije protiv terorista koji su, primera radi, napali policijsku patrolu ili ispalili novu granatu na zgradu Vlade Makedonije, pa da dođe do širih oružanih sukoba. To bi dalo povod OVK da sa teritorije Kosova pređe makedonsku granicu da bi „zaštitila“ sunarodike.

Pošto zapale Balkan, sledi završna faza – prebacivanje borbenih grupa IDIL na Zakavkazje i širenje kalifata na prostoru Rusije. Kontekst je, znači, širi i upućuje na geopolitičko odmeravanje snaga između Sjedinjenih Država i Evropske unije, sa jedne, i Rusije i Irana, s druge strane. A šta je u tom svemu Bosna i Hercegovina? Ljuska od oraha na uzburkanom moru.

Autor je politički analitičar i drugi čovek ugašene Obaveštajno-bezbednosne službe Republike Srpske

Izvor: Pres RS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva