:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 12, 2018   20:17

0

125

Antić: Odluka energetske agencije EU garantuje snabdevanje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da odluka Evropske energetske agencije da elektromreža Srbije ostane deo energetskog sistema na Kosovu i Metohiji garantuje sigurnost snabdevanja severa pokrajine i pokazuje da je pozicija srpske strane od samog početka bila ispravna.

"Ta odluka je izuzetno važna za Srbiju i elektromrežu Srbije, ali je možda najznačanija za ljude na KiM. To garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom za ljude koji žive na severu KiM i to govori da je naša pozicija od samog početka bila potpuno ispravna", rekao je Antić gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Kako je rekao, srpska strana je od samog početka tvrdila da rešenje koje je Evropska asocijacija prenosnih kompanija predlagala i koje je de fakto prištinskom operateru prenosa davalo ingerencije i na severu KiM, nije ispravno, niti je u skladu sa Briselskim sporazumom, niti ustanovljuje ključne energetske postulate vezane za tehnička rešenja koja obezbeđuju sigurnost snabdevanja električnom energijom.

"Ovo glasanje je pokazalo da je takva naša pozicija bila potpuno ispravna, da je veliki broj država i prenosnih kompanija podržao takvu poziciju Srbije i to otvara mogućnost da dalje nastavimo da razgovaramo o kvalitetnim rešenjima koja će dugoročno obezbediti energetsku stabilnost u regionu i koja će na kvalitetan, ispravan, fer način, koji je politički korektan, imovinski odgovoran i koji je u skladu s Briselskim sporazumom, tražiti ta rešenja", rekao je ministar.

Republika Srbija je, naglasio je, apsolutno spremna da nastavi sa traženjem takvih rešenja i "pokazalo se da ta rešenja upravo treba da se iskristališu na ovim postulatima o kojima mi govorimo, a ne na nekim ishitrenim rešenjima koja niti su bila fer niti su bila tehnički održiva".

"Srpska strana je uvek proaktivna i spremna da razgovara i da traži, balansirajući, kompromisna rešenja koja naravno ne mogu da budu na štetu Srbije, naših kompanija niti na štetu ljudi koji žive na severu KiM", rekao je Antić.

On je građanima Srbije poručio da su sve energetske kompanije i sve toplane apsolutno spremne za grejnu i zimsku sezonu i da nas očekuje normalna, mirna sezona, sa stabilnim snabdevanjem svim ključnim energentima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva