:

:

TV Most

Foto: RSE

clock

Maj 30, 2023   20:20

0

832

Kurti odgovorio SAD: Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talacsti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, da se 'demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac'. 

Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na severu KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

On je za nasilje još jednom optužio, kako je naveo, grupe ekstremne desnice, koje je povezao sa Milanom Radojčićem i Zvonkom Veselinovićem, ali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom BIA Aleksandrom Vulinom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koj je nazvao njihovim "gazdama iz Beograda", prenosi Koha.

Ocenio je da protest tokom kojeg se napadaju policija i Kfor "nije protest za opštinu, već za vlast" i dodao da se na tzv. Kosovu vlast može dobiti samo putem izbora, a ne nasiljem i zločinom".

Ponovio je i da je tzv. Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da je otkazivanje učešća tzv. Kosova na vojnim vežbama 'Defender Evropa 2023', 'prva posledica' za vladu u Prištini.

"Za Kosovo su ove vežbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije", rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

Hovenijer je rekao i da SAD imaju dva zaһteva za vladu u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policajce iz tri zgrade opština na severu KiM.

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva