:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2021   16:47

0

15220

Vučić o dogovoru za cenu gasa: Moj predlog, Putinova odluka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dogovor o gasu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom spas za našu zemlju, jer nećemo imati problema ni sa strujom niti gasom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

"Mnogo nam je pomogao Putin svojim odnosom - prihvatio je da pod istom cenom i uslovima dobijamo gas tokom zime, iako je kraj ugovora. Kada je najviša cena gasa u istoriji da produži isporuke po najnižoj ceni i poveća obime", naveo je Vučić.

Predsednik je na pitanje kako je došlo do dogovora da li je to bio njegov (Vučićev ) predlog ili je to punudio Putin, rekao kako je Putin doneo tu odluku tako što je prihvatio njegov predlog.

"Rekao sam vam da nisam sigruan da sam Putin da li bi prihvatio moj predlog. Prihvatio je i bio je više nego fer - kapa dole i veliko hvala", poručio je Vučić.

Kazao je da su on i ljudi iz njegovog tima bili toliko nervozni jer nisu znali kako će sve proći, da nisu mogli da večeraju niti pričaju, kao i da su se "hvatali za guše" od nervoze.

"A sad je sve drugačije. Bez Putina to ne bi bilo moguće i mnogo mu hvala na tome, naveo je Vučić.

Napomenuo je da je Srbija imala krizu prethodnih dana po pitanju gasa, jer smo brže trošili količine gasa iz skladišta Banatski dvor i bili tek na nešto više od 100 miliona kubnih metara rezervi gasa.

Dodao je da sada trošimo u Banatskom dvoru po 13 miliona kubnih metara gasa dnevno, što znači da smo imali rezerve dovoljne za nešto manje od 15 dana.

Vučić je naglaso da smo sa ovim dogovorom rešili problem i da Srbja neće imati problem sa gasom.

Napomenuo je da možda nije bilo fer prema ruskoj strani što smo trošili gas i na TE-TO (termoelektrana-toplana) Novi Sad zbog struje, ali i zbog grejanja.

"Očekujem veliki događaj u kome ćemo Putin i ja učestovati preko video konferencije za otvaranje TE-TO Pančevo u decembru", naveo je Vučić.

Dodao je da ćemo u TE-TO Pančevo trošiti između 300 i 350 milona kubika gasa na godišnjem nivou, čime dobijamo još jedna veliki i značajan resurs i za stvaranje struje.

"Razgovrali smo o energetskoj bezbednosti Srbije. Ogromne su nestašice u Evropi, gde nedostaje 70 milijardi kubika gasa, posebno što je 13 milijardi otišlo za Japan, Koreju i Kinu tečnog naftnog gasa (LNG), kao i zato što je Severni tok 2 mogao da iznese 55 milijardi kubika gasa, ali još nije dobio dozvolu", dodao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićPutincena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva