:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

April 27, 2024   13:15

0

46

Izrael odgovorio na predlog Hamasa o primirju

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre i da će ga proučiti pre nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

"Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na predlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima“, rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Posle više od šest meseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca uzetih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore.

Taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih predloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je "otvoren za bilo kakve ideje ili predloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca".

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u petak da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima u petak da je spreman da pregovorima o taocima pruži „poslednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom pre nego što krene u invaziju na Rafu, poslednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobegli sa severa i centralnih delova enklave od izraelskih snaga.

Vojska SAD: Huti ispalili tri projektila na dva broda u Crvenom moru

Američka vojska saopštila je da su jemenski Huti lansirali tri protivbrodska balistička projektila na dva broda u Crvenom moru, pri čemu je lakše oštećen jedan britanski naftni tanker.

Američka Centralna komanda navela je u petak u objavi na platformi X da je oštećen naftni tanker "MV Andromeda Star", kao i da je jedan projektil pao u blizini drugog broda, "MV MAISHA", ali ga nije oštetio.

Huti od novembra prošle godine napadaju raketama i dronovima komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak, kako navode, podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u sukobu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Sirene za vazdušnu opasnost blizu granice sa Libanom

U Šomeru, gradu blizu granice sa Libanom oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javljaju izraelski mediji.

Od 8. oktobra, snage predvođene Hezbolahom u Libanu gotovo svakodnevno napadaju izraelske zajednice i vojne položaje duž granice, a grupa kaže da to čini da bi podržala Palestince u Pojasu Gaze.

Vafa: U noćnim izraelskim vazdušnim napadima 15 ubijenih

U noćnim izraelskim vazdušnim napadima na izbeglički kamp Nuseirat, Kan Junis i Rafu, petnaest Palestinaca je ubijeno, a desetine njih je ranjeno, javlja Vafa.

Među ubijenima i žene i deca.

Izraelski vojnici ubili dvojicu naoružanih Palestinaca

Izraelski vojnici ubili su dvojicu naoružanih Palestinaca koji su otvorili vatru na njih iz vozila u blizini grada Dženina na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da su bezbednosni zvaničnici potvrdili da su poginula dva Palestinca, a da je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da su dva Palestinca ranjena.

Vojska je objavila fotografiju na kojoj se vide dve automatske puške, a za koje navodi da su ih koristili naoružani Palestinci u napadu na vojnu ispostavu u blizini palestinskog grada Dženin, prenosi Rojters.

Palestinski mediji: Izraelske snage pucale na ribarsku luku i kamp Šati

Izraelski brodovi pucali su prema ribarskoj luci u gradu Gazi, kao i prema kampu Šati na severu Gaze, javljaju palestinski mediji.

Ovo je dugi napad na ribare u roku od 24 sata. Izraelske snage juče su pucale na ribare u Rafi, ubivši jednog i ranivši drugog.

Racije izraelskih snaga širom Zapadne obale, uhapšeno 20 Palestinaca

Najmanje 20 osoba, uhapšeno je u izraelskim racijama širom okupirane Zapadne obale, saopštilo je Palestinsko društvo zatvorenika.

Među uhapšenima su i deca i bivši zatvorenici.

Hapšenja su se dogodila tokom više racija u Ramali, Hebronu, Nablusu, Tulkaremu, Dženinu i Jerusalimu, navodi novinska agencija Vafa.

Od 7. oktobra širom Zapadne obale uhapšeno je 8.480 Palestinaca.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 34.388

Najmanje 34.388 Palestinaca je ubijeno, a 77.437 njih povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U protekla 24 sata ubijeno je 32, a povređeno 69 Palestinaca, navodi Ministarstvo. 

Među žrtvama najnovijih napada na Rafu i Nuseirat osmoro dece

U noćnim izraelskim vazdušnim napadima na Rafu i kamp Nuseirat poginulo osmoro dece.

Time je broj stradale dece porastao na više od 14.500 dece, što predstavlja oko 42 odsto svih ubijenih u Pojasu Gaze.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva