:

:

TV Most

Foto: NUNS

clock

April 13, 2021   16:37

0

15126

Prekinuta sednica SB UN, Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

 

Dimitrij Poljanski je rekao da je to "teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

On je dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine "promeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut.

Savet bezbednosti UN počeo je sednicu na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sednici, kojoj predsedava Vijetnam, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije koronavirusa, sednica se održava u video formatu.

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izveštaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

SB UNKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva