:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 27, 2024   9:48

0

46

Lunić: Nato će po svaku cenu braniti svoj geopolitički uticaj na Zapadnom Balkanu

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić izjavio je da slanje dodatnih trupa Nato na Zapadni Balkan treba posmatrati kroz prizmu sprečavanja mogućih konflikta, ali i jasne poruke da je to region koji je za Zapad od geostrateškog interesa.

“To je preventivna odluka da bi sprečilo bilo kakvu eskalaciju krize na Zapadnom Balkanu. S druge strane ta odluka pokazuje posvećenost odlukama Nato saveza. U završnom dokumentu sa proteklog Nato samita u Viljnusu eksplicitno je rečeno da je Zapadni Balkan od strateškog interesa za Nato. To je nekoliko puta ponovila i EU. Prema tome, taj geopolitički uticaj na Zapadnom Balkanu, Zapad neće ugrožavati po bilo koju cenu. Svi oni koji to pokušaju će platiti visoku cenu”, rekao je Lunić za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li dodatno angažovanje Natoa znači da prostoru Balkana prete novi sukobu, Lunić kaže da to nije za očekivati, ali da se mogu očekivati incidenti poput onog u Banjskoj.

“Zemlje Zapadnog Balkana nemaju potencijal za ratni sukob u ovom trenutku. Njihove vojne sposobnosti su prevaziđeni tehnološkim napretkom, a prevaziđeni su i zahtevima jednog savremenog koncepta rata koji vidimo u Ukrajini. Međutim, ne treba isključiti određene incidente kao što je bio u Banjskoj i koju cenu u spoljno-poliitičkom kontekstu plaća Srbija. To ne treba isključiti. Zato se Nato koncentriše i sa svojim trupama i sa jasnim i eksplicitnim porukama”, kaže Lunić.

Prema njegovim rečima takvi incidenti bi u regionalnom pogledu najviše odgovarali Prištini i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, a na geostrateškom planu - Rusiji.

“Na Zapadnom Balkanu (sukob) odgovara onim akterima, političkim entitetima kojima je odgovarao i incident Banjska, a to je nedvosmisleno Priština i Kurti. U globalnom geopolitičkom kontektu bilo kakvo komplikovanje situacije na Zapadnom Balkanu odgovara Rusiji. Videli smo izjavu predsednika Zelenskog da nakon incidenta 7. oktobra kada je Hamas počinio teroristički akt drastično su se smanjile isporuke municije Ukrajini. Tako nešto bi se desilo i ukoliko bi se eksplatisalo novo krizno žarište. Zapad bi se jednostavno okrenuo podršci tom delu krizne lokacije i donekle bi izgubio interesovanje za Ukrajinu. To u globalnom kontekstu može da odgovara isključivo Rusiji”, naglasio je Lunić.

On dodaje da bi Srbija trebalo da se najviše pribojava takvih incidenata jer bi, prema njegovim rečima, najviše i izgubila.

Zato je važno, smatra Lunić da Srbija jasno i eksplicitno promoviše spoljnu politiku onako kako joj piše u Članu 1 Ustava.

“A to je Srbija zasnovana na evropskim principima i vrednostima. Mi smo već ekonomski, privredno integrisani u EU i još nam samo ostaje bezbednosno i spoljno-politički”, naveo je Lunić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva