:

:

TV Most

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

clock

Novembar 25, 2021   13:42

0

17082

Počeo sastanak Vučića i Putina u Sočiju, cena gasa glavna tema razgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sočiju razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Razgovaraće se o više tema, ali je u fokusu isporuka i cena gasa.

Sastanak Vučića i Putina vodi se u četiri oka u rezidenciji predsednika Rusije. Ruski predsednik je srpskog kolegu dočekao na ulazu u zdanje u Sočiju uz srdačan pozdrav.

"Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije je od izuzetnog značaja za našu zemlju", napisao je Vučić na Instagramu.

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. po redu zvaničan susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija na stolu danas ona o isporuci i ceni gasa.

Predsednik Srbije u Soči je stigao u sredu uveče,kada je istakao da će upravo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa biti glavna tema razgovora.

Kako je tada rekao, ne krije da će zamoliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata. 

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje i 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

O razgovoru Vučića i Putina oglasio se I moskovski Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem".

U zvaničnom saopštenju Kremlja je navedeno da će se na razgovorima dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva