:

:

TV Most

clock

April 26, 2024   15:08

0

315

Deca sa Kosova obišla muzej SPC i oslikavala jaja u porti Konaka kneginje Ljubice

U manifestaciji "Dečije Vaskršnje čarolije" ove godine, zahvaljujući Kancelariji za KiM, učestvuju i deca koja su u Beograd doputovala sa Kosova. Deca su uživala u obilasku muzeja Srpske pravoslavne crkve i u oslikavanju uskršnjih jaja u porti Konaka kneginje Ljubice.

Kancelarija za KiM već godinama podržava projekat “Dečije Vaskršnje čarplije”. Ove godine organizovana je 26. put po redu manifestacija koja okuplja decu iz zemlje i regiona. Ovogodišnji učesnici manifestacije su i deca sa Kosova.

"Želeo bih da se zahvalim ljudima iz udruženja "Deca Palilule", odnosno svim organizatorima ovakvog jednog događaja i da iskažem zahvalnost, pre svega, deci sa Kosova i Metohije, prema njihovim roditeljima, nastavnicima, zato što u teškim okolnostima zbog jednostranih i nasilnih akcija Prištine, čuvaju srpsko ime i prezime na KiM, što čuvaju naše kulturno, duhovno, versko, identitetsko nasleđe, pre svega naše crkve i manastire. Deca sa KiM, ali i srpska deca iz Severne Makedonije, Republike Srpske i Crne Gore, koja su učesnici ovakvog projekta, dokaz su da imamo u budućnosti za šta da se borimo, da imamo budućnost na Kosovu i Metohiji, da od borbe za srpske državne i nacionalne vrednosti nikad nećemo i ne smemo da odustanemo. Posebno mi je drago što su deca ovde uz SPC, kao što je i naša crkva uz decu i uz naš srpski narod na KiM, posebno od 10. juna 1999. godine", rekao je za TV Most Miloš Terzić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da su  im najdraži dečiju osmesi i to što oni mogu da im ulepšaju detinjstvo ovakvim manifestacijama.

"Ovo je priprema za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i ja se nadam da ćemo se češće viđatui i na prostoru južne srpske pokrajine. Mi, kao Kancelarija za KiM ćemo uvek biti tu za našu decu, za naš narod sa KiM i ovakvih projekata je bilo i u prethodnom periodu i biće ih u narednom još više. Pozivam Beograđane i sve ljude naše zemlje da što više puta posete prostor Kosova i Metohije, naše crkve, naše manastire, jer to nije turističko putovanje, to je mnogo više od toga, to je pomoć našem narodu na KiM", istakao je Terzić.

Deca i danas, 25 godina kasnije, obeležavaju manifestaciju nastalu na Veliki petak tokom NATO bombardovanja. Domaćinima je posebno drago što su tu deca sa Kosova.

"Dolaze deca iz svih krajeva Srbije, naravvno i sa Kosova i Metohije, svake godine, uz pomoć Kancelarije za KiM, mi njih ovde dovedemo, organizujemo im program boravka i oni su uvek zadovoljni", kaže  Branislav Jović, organizacija “Deca Palilule”.

Deca su u muzeju Srpske Pravoslavne crkve imala priliku da upoznaju istoriju crkava, da čuju priču o ikonama gde su predstavljeni srpski svetitelji kao i priču o našim manastirima. Nakon toga obišli su Sabornu crkvu gde su po starom srpskom običaju zapalili sveće. Iz Beograda  deca nose najlepše uspomene.

"U Beogradu mi se do sada najviše dopala Avala i Avalski toranj i to mi je jedno lepo iskustvo. Hvala Kancelariji za KiM što su nam omogućili ovu lepu ekskurziju po Beogradu i za sada je sve lepo", rekao je Filip Igić iz Babinog Mosta.

"Meni se do sada najviše svideo muzej SPC i zahvalio bih Kancelariji za KiM što su nam pružili ovo predivno zadovoljstvo", rekao je Andrija Petrović iz Babinog Mosta.

Uskrs je praznik kome se deca najviše raduju, Oslikavanje Vaskršnjih jaja u Konaku kneginje Ljubice, bio je za njih poseban događaj.

Iz Turističke organizacije Srbije deci su u znak dobrodošlice uručeni prigodni pokloni. 

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva