:

:

TV Most

clock

April 26, 2024   17:37

0

44

VAFA: Sumnja se na krađu organa iz tela nađenih u Kan Junisu

Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tela iz masovnih grobnica otkrivenih u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu izneli su sumnje da su pripadnici izraelske vojske umešani u krađu organa, prenosi palestinska agencija VAFA.

Ekipe su izvestile da su pojedina tela pronađena vezanih ruku, sa isečenim i zašivenim abdomenima na način suprotan uobičajenim tehnikama zatvaranja rana koje se primenjuju u Pojasu Gaze, što je izazvalo sumnju na krađu organa.

Najmanje 392 tela pronađena su u tri masovne grobnice otkrivene u medicinskom kompleksu Naser nakon povlačenja izraelskih snaga iz grada Kan Junisa, od kojih 165 žrtava još uvek nije idenfitikovano.

Hamas kritikuje poziv 17 zemalja za puštanje izraelskih talaca

Palestinska grupa Hamas kritikovala je predlog 17 zemalja, uključujući SAD, koje su pozvale na oslobađanje izraelskih talaca kao put za okončanje sukoba u Gazi.

Hamas je naveo da predlog nije uspeo da odgovori na palestinske zahteve.

Palestinska grupa je, takođe, navela da je otvorena za ideju o prekidu vatre, samo ako uključuje glavne zahteve koje ta grupa ima.

SAD počinju gradnju plutajućeg pristaništa za isporuku pomoći Gazi

Američka vojska započela je izgradnju velikog plutajućeg pristaništa kod obale Gaze da bi olakšala isporuku humanitarne pomoći, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Brodovi će isporučivati pomoć sa Kipra do pristaništa, gde će biti utovarena u kamione koji će je prevoziti do Gaze.

Američki zvaničnici kažu da će pristanište početkom maja biti operativno, ali da neće biti "američkih čizama" na terenu u Gazi.

19:30 - Gaza: Preminula beba koju su lekari spasili iz utrobe ubijene majke 

Beba koju su lekari nedavno spasili iz utrobe majke ubijene u izraelskom vazdušnom napadu na grad Rafa, sahranjena je u Gazi pošto je izgubila životnu bitku.

Devojčica se zvala Sabrin Ru, a ime je dobila u čast njene majke Sabrin al-Sakani al-Šeik, uz koju su u napadu ubijeni i njen suprug Šukri i trogodišnja ćerka Malak.Majka je u 30. nedelji trudnoće dovedena u bolnicu u subotu uveče sa teškim povredama i poreminula je nakon što se porodila carskim rezom.

Doktor Mohamed Salama, šef odeljenja hitne neonatalne jedinice u bolnici Emirati, koji se brinuo o bebi, rekao je da je Sabrin patila od problema sa respiratornim organima i slabog imunog sistema, i preminula u četvrtak, prenosi Rojteres.

,,Možda da nije bilo izraelskog rata protiv Gaze i razaranja bolnica, mogli bismo da pomognemo većem broju dece da prežive. Ali bolnice su oštecćene i uništene i naše mogućnosti su ograničene“, rekao je Salama za Rojters.On je dodao da je Sabrinina baka molila lekare da je spasu, kako bi  ,,sačuvala uspomenu na majku, oca i sestru, ali da je njena smrt Božja volja".

foto: AP, arhivski snimak

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno u ratu, od čega su većina žrtava žene i deca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, a većina bolnica u enklavi je teško oštećena, dok one koje još uvek rade nemaju struje, lekove, opremu za sterilizaciju i druge potrepštine.

Izrael negira da namerno gađa civile u svojoj kampanji protiv militantne grupe Hamas. 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva