:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Oktobar 23, 2018   17:58

0

79

"Članovi kabineta američkih kongresmena zadovoljni saradnjom sa Srbijom"

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je sa članovima kabineta američkih kongresmena sa kojima se složio da je neophodno da se saradnja Srbije i SAD intenzivira i da se u nju uključe i drugi članovi društva iz različitih oblasti.

Marinković za Tanjug kaže da je ova poseta bila važna, jer je to prilika da članovi kabineta, koji imaju značajnu ulogu u kreiranju pristupa kongresmena prema određenoj temi, čuju stavove Srbije, a istovremeno im je, kaže, zahvalio na promeni američkog stava prema Kosovu i Metohiji.

"Jako je teško da tako jedna velika sila promeni mišljenje. Zahvalio sam im, jer posle 25 godina neko hoće da sasluša srpsku stranu, hoće da sasluša naše ideje i argumentaciju i kažu nema 'crvenih linija'. Ja sam osam, devet puta bio u Americi i pitanje KiM je bilo završeno za njih. Sada možemo da razgovaramo o tome", rekao je Marinković.

Ocenio je da dosta zavisi od nas samih, od naših aktivnosti i koliko budemo posvećeni tome da promovišemo naše argumente i istinu, a da će samim tim i to krajnje rešenje biti povoljno po nas.

Sa članovima kabineta kongresmena je, kaže, razgovarao o periodu posle 6. novembra, kada se održavaju izbori za Kongres i deo Senata (bira se 35 od 100 senatora), kao i o tome šta je sve Srbija uradila po pitanju evropskih integracija i reformskih procesa uključujući i zakonodavni okvir.

"Oni kažu da su zadovoljni saradnjom sa Srbijom, a što se tiče reformi, oni nas podržavaju kada su u pitanju ekonomske reforme, nagoveštavaju da je Srbija jedna od boljih ekonomskih i investicionih destinacija u ovom delu Evrope imajući u vidu uslove i poboljšanje ambijenta. To će preneti svojim kongresmenima", rekao je potpredsednik Skupštine Srbije. 

On smatra da je važno da Srbija što više bude prisutna u Vašingtonu kako bi predstavila svoje rezultate.

"Sigurno je da želja za boljim odnosima postoji. Moramo da se okrenemo budućnosti", kaže Marinković i dodaje da građani treba da znaju da su SAD u proteklih deset godina Srbiji dali pomoć od preko milijardu dolara, kao i da američke investicije iznose preko tri milijarde dolara, te da su njihove kompanije otvorile 17.000 radnih mesta.

Nama jeste interes da budemo u najboljim mogućim odnosima sa SAD i da tražimo investicije, ali treba više da radimo da budemo prisutniji u Americi", naveo je Marinković.

Ima sastanaka, ali da to nije dovoljno i oni treba da budu udvostručeni, uveren je Marinković, jer, kako kaže, time bismo stvorili mogućnost da jedan veliki deo kongresmena u Americi, senatora, ljudi iz Stejt departmenta stave Srbiju na svoju mapu interesovanja i da stalno delegiramo teme, "da budemo uvek na oku, pogotovo u ekonomskom smislu gde možemo najviše da ponudimo".

Inače, kako je rekao, danas su u Skupštini bili članovi Kabineta američkih kongresmena koji su u srpskom Kokusu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva