:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 18, 2018   11:41

0

58

Kurc i premijeri Zapadnog Balkana sutra u Beču o evropskoj perspektivi

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je sutra u Beč, na radni doručak, premijere zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je iz kabineta kancelara Kurca rečeno Tanjugu, na radni doručak doputovaće, pored šefice srpske vlade, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj.

Predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, koji je bio prethodno najavljen, otkazao je dolazak zbog unutrašnjopolitičkih problema.

Sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabriel.

"Kancelar Kurc je premijere Zapadnog Balkana i dva evropska komesara pozvao na radni doručak povodom održavanja Bečkog ekonomskog foruma“, objašnjeno je Tanjugu u kabinetu austrijskog kancelara.

Najavljeno je da će biti razgovarano o tri teme.

"Najpre o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, što je i jedno od težišta austrijskog predsedavanja EU. Zatim će se razgovarati o regionalnoj saradnji i o bilateralnim konfliktima", potvrđeno je iz kabineta kancelara.

Komesar Han će, kako saznaje Tanjug, dati kratak pregled aktuelne situacije i razvoja, a kancelar Kurc će izneti planove Austrije tokom ostatka predsedavanja EU, dok su premijeri regiona pozvani da daju svoje viđenje stanja.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, komesar Han trebalo bi da iznese stanje implementacije dogovorenih mera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana.

Komesarka Gabrijel predstaviće napore koji su u toku po pitanju digitalne agende za Zapadni Balkan, pre svega regionalni sporazum o romingu.

Što se tiče rešavanja bilateralnih pitanja i prevazilaženja prošlosti, domaćin ističe da je to važno za pristupni proces, kao i dalji razvoj regionalne saradnje i dobdosusedskih odnosa u regionu.

Kancelar Kurc će ukazati na poslednji razvoj, to jest nedavne posete Beogradu i Prištini i napore Beč da pomogne u rešavanju bilateralnih pitanja, te ohrabriti na dalji napredak u cilju podsticanja evropskih procesa.

Premijeri su pozvani da identifikuju konkretna pitanja oko kojih bi trebalo da se napreduje pred sledeći samit u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanu.

Nakon radnog doručka Kurc i premijeri obratiće se medijima.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja predsedava EU, boravio je nedavno u Beogradu i Prištini, gde je pozvao na nastavak dijaloga i poručio da bez dogovora nema ulaska u EU.

Pored toga, on je ukazao da je stav Austrije, ali i većine u EU da se moraju podržati sva rešenja koja proisteknu iz dijaloga.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva