:

:

TV Most

clock

April 24, 2019   22:51

0

287

Održano komemorativno veče “Sećanje na Mikija”

Gradska biblioteka Vuk Karadžić u saradnji sa Studentskim centrom “Priština” u Kosovskoj Mitrovici održala je komemorativno veče “Sećanje na Mikija” u čast preminulog umetnika Miomira Mikija Jovanovića.

U Studentskom klubu, istovremeno je upriličena i promocija posthumno objavljene knjige Jovanovića “Između je misao”.

Na početku večeri, pušten je video na kojem su se smenjivale najsrećnije slike iz Jovanovićevog života.

Direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” i dugogodišnji Jovanovićev prijatelj Milan Mihajlović kazao je da je teško prihvatiti istinu da Jovanović više nije sa nama.

“Drago mi je da smo okupljeni u ovolikom broju. Danas je porodica našeg Mikija Jovanovića obeležila dala četrdesetodnevni pomen na groblju u Rudaru, tamo gde je sada njegova večna kuća. Ovaj dan je najbitniji u našoj veri i zato znamo da će Miki zauvek živeti sa nama. Ovo je komemorativno veče ali i veče kada promovišemo njegovu poslednju knjigu, a želja mu je bila da u Kosovskoj Mitrovici promoviše nešto svoje. Nažalost teška bolest je bila brža ali je to smrt ovozemaljska. Ovo je sve trebalo da se dogodi na najbolji način 21. marta ove godine, ali to se iz poznatih razloga dešava večeras. Svi smo večeras tu zbog našeg sugrađanina, prijatelja, brata i iznad svega pesnika ali i najpre čoveka“ rekao je Mihajlović.

“Moram da kažem da smo se zajednički, Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” i Studentski centar Priština u Kosovskoj Mitrovici, odlučili na ovakav korak uz podršku udruženja koje je Miki najviše voleo a to je Udruženje književnika i umetnika “Mitriks” dodao je Mihajlović.

Od svog prijatelja oprostio se i zamenik direktora Studentskog centra “Priština” u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Mašković.

“Moju kuću krasi ikona Sv. Nikole koju mi je Miki poklonio. Ona bdi nad mojom decom i čuva moj dom. Oko nje se skupljamo i slavimo a i kad tugujemo. Nju kadimo i ona nas porodično okuplja. Da ništa drugo u svom životu Miki Jovanović nije uradio, nego samo to, za mene je uradio mnogo. A on je uradio mnogo više kao pesnik i kao slikar a pre svega kao roditelj, kao suprug, kao sin, kao brat, kao prijatelj i komšija i najbitnije od svega kao čovek. Mi smo čudan narod jer tek kad izgubimo nekog dragog i milog, tek onda shvatimo koga smo imali i koliko je on vredeo. Tek će generacije koje dolaze videti koliko je to dela iza sebe ostavio Miki Jovanović i koliko je zadužio kako Srbiju tako i Crnu Goru. Bio je čest gost Studentskog centra i zajedno smo sa Milanom i Časlavom organizovali kulturne manifestacije. Mnoge generacije studenata, po svom diplomiranju, izašle su bogatije pre svega moralno i duhovno, baš zbog njega” kazao je Mašković.

Pesnici i književnici, kao i prijatelji i studenti Univerziteta u Prištini sa privemenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici govorili su stihove iz Jovanovićeve knjige.

Jovanovićev dugogodišnji prijatelj i osnivač Kulturno umetničkog društva  Časlav Milisavljević je istakao da je Miki Jovanović ušao u srca ljudi u duhovnom, estetskom ali i pesničkom smislu.

“Miomira Mikija Jovanovića smrt je zaista prerano stigla. Moje druženje sa njim od 1991. godine i intenzivno poslednje dve godine, govori da mi osećanja zaista naviru i želja mi je da ovog mirnog i gotovo neprimetnog mitrovčanina, kojem će književni kritičari dati pravu reč. Intenzivno smo se družili u ateljeu u Zvečanu u kojem je on gotovo svakodnevno po nešto menjao ali to mu je bila narav. Bio je izuzetan perfekcionista, čovek čistunac u materijalnom ali i pesničkom smislu. Čovek koji je govorio ono što misli, po malo ohole naravi ali uvek iskren i pošten. Ja sam ga retko kada čuo da o prijateljima govori ružne reči. Njegov dolazak u atelje je bio svakodnevan, a nekada i po dvaput. Govorio je o svemu ali ne baš mnogo. Retko je kada bio isprovociran da nešto svoje kaže. Divio sam mu se zato što je uvek mogao da u minut-dva, kaže celu porodičnu lozu porodice Jovanović” rekao je Milisavljević.

Direktor kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je istakao da je u Jovanoviću uvek video velikog pesnika koji je odan kosovskoj kolevci.

“Ovo je jedan od najtežih trenutaka kada čovek treba da se obrati pametnim rečima a ne zna koliko je to u stvari pametno i da li su to prave reči. Danas u ovim teškim vremenima po naš narod osećam veliku prazninu. Ja se vraćam decenijama unazad jer ima nas ovde koji imaju višedecenijsko iskustvo kada je u pitanju mitrovačka kultura a veže nas i dugogodišnje druženje i društvo u kom je bio i naš Miki Jovanović. Svi govorimo o njemu kao književniku ali ja ću početi od nečega što je možda vama bilo neprimetno. Početkom osamdesetih godina, Miki Jovanović je zavoleo folklor i on je postao njegova velika ljubav. Voleo je makedonsku nošnju. Ja sam, družeći se sa njim, u njemu video nekog ko je siguran u sebe, ko zna šta hoće, i ko ima veliku želju da se dokaže. U Mikiju sam video velikog pesnika koji je odan srpskoj i kosovskoj kolevci. Želeo sam da danas ovu prazninu nadoknadim vraćajući tri Mikijeva korena, što danas ustvari i jeste Sabor. Sabor je trojstvo poezije, likovne umetnosti i folklora, a Mikijeva duhovna vezanost za naše prostore je fascinantna. Miki će biti sa svojom knjigom, sa nama i na svim mestima na kojima je bio kroz našu priču i prisećanja” rekao je Radomirović.

Sekretar kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije Ratko Rale Popović kaže da okupljeni večeras svedoče o Jovanovićevoj beskrajnoj ljubavi prema ovom gradu i svemu onome što je ovaj grad učinio za stvaraoce.

“Miki nas je uvek hrabrio i uvek je sa posebnom pažnjom i mudrošću umeo da kaže i da posavetuje svakoga svojom istinom, i da bude sa nama na svim mestima na kojima je pozvan. Umeo je da svedoči o sebi, o Kosvoskoj Mitrovici, o patnji. Na četrdeseti dan po rođenju suđenice svakom čoveku donose zapis kojim će putem ići i tim putem je naš dragi Miki išao. Danas se navršava četrdeset dana i on je danas bio na velikoj ispovesti, svojih grehova i vrlina, a mi smo ovde svedoci da je to bio veliki čovek sa vrlinama i sa posebnim osobinama ne samo prema prijateljima. Mi večeras svedočimo o njemu i njegovoj petoj knjizi koja je neizmerna ljubav prema ovom gradu, prema mladosti, prema svemu onome što je ovaj grad učinio za stvaraoce” istakao je Popović.

Vojin Jovanović, otac preminulog umetnika, rekao je da mu je drago što je njegov sin imao predivne prijatelje i da mu je lakše da uz njih, prebrodi teške dane.

“Ja sam večeras dobio neku satisfakciju da lakše podnesem ovaj bol koji me je snašao proteklih dana. Zahvaljujem se na večerašnjem skupu koji je prikazao vrline mog sina i pre svega kakav je bio čovek. Miki je mogao još više da stvara i da bude još poznatiji. Bio je jako dobar i bio je plahovit, ali kako bi vi pesnici rekli, iza te plahovitosti se krilo toplo ljudsko srce u kojem je bilo mesta za svakog ko je pošteno mislio” rekao je Jovanović.

Komemoraciji su prisustvovali Jovanovićevi prijatelji, književnici, pesnici, umetnici, slikari, rodbina.

Pokrovitelj programa je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Miki Jovanovićkomemorativno veče
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva