:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Februar 18, 2019   15:48

0

350

Parteš: Ugrožena bezbednost zbog učestalih krađa

Nepoznati počinioci su u noći između subote i nedelje ukrali dve krave u Partešu nadomak Gnjilana. Obe porodice se bave stočarstvom i to im je osnovni izvor prihoda.

Osmočlanoj porodici Vasić,  koja živi u  centru Parteša u donjoj mahali, ukradena je  jedna krava. Ranije su čuvali i više grla ali su zbog učestalih krađa smanjili na dve. Sada strepe za ovu što im je ostala. Osim  Slobodanovog minimalca  i očeve penzije nemaju drugih prihoda.

"Od ovih krava školovao sam i dva studenta. Ne znam kako ćemo dalje, ovo je veliki gubitak za nas", izjavio je za Rtv Puls Slobodan Mirković.

Stojan Vasić, ugledni domaćin, izgubio je volju da bilo šta više radi. Kaže da je ovdašnjim Srbima ugrožena bezbednost.

"Pritisak je veliki, više mi se ništa ne mili da radim", kaže Stojan.

Krava je ukradena i tročlanoj porodici Mirković čije se imanje nalazi iznad Doma kulture u ovom selu. Miloš je prošle godine sprečio krađu krave tako što je na vreme izašao u dvorište i lopovi su se razbežali.  Žive od socijalne pomoći koja, kako kažu, nije redovna.

"Troje smo, sinovi ne rade nigde, ugrožena nam je egzistencija", kaže Slađana Mirković.

Gradonačelnik Parteša Dragan Petković je u telefonskoj izjavi  osudio  najnoviju krađu stoke u ovoj opštini i od nadležnih institucija očekuje da učine sve da pronađu počinioce i privedu ih pravdi.  

"Opština će, shodno svojim mogućnostima, pomoći ovim porodicama"izjavio je Nikola Tasić, šef kabineta predsednika opštine Parteš.

U Partešu, čisto srpskom selu sa oko 300 domaćinstava,  od 1999. godine ukradeno  je više od 30 grla krupne stoke. Zbog učestalih krađa stočni fond je iz godine u godinu sve manji. Ljudi žive mahom od poljoprivrede i stočarstva i s pravom se pitaju šta je sledeće kad krupne stoke više ne bude? Na meti lopova bili su i vlasnici automobila, ali i kuća, s obzirom da je veliki broj stanovnika ovog sela na privremenom radu u inostranstvu. Do sada policija nije rasvetlila nijedan slučaj.

Izvor: RTV Puls

Partešučestale krađe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva