:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2019   22:14

0

132

Pregovori o datumu Bregzita, Francuska ima svoj predlog

Prema nacrtu dokumenta Evropskog saveta, Bregzit bi mogao da bude odložen do 22. maja, ako britanski poslanici sledeće nedelje odobre sporazum iza kojeg stoji Tereza Mej. Ipak, kako navode britanski mediji, Francuska bi da taj rok skrati na 7. maj.

Lideri Evropske unije još razgovaraju u Briselu o zahtevu Londona da se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, predviđen za 29. mart, odloži. Tamo je i Tereza Mej. Ona pokušava da pridobije podršku evropskih lidera, nakon što su poslanici dva puta odbili sporazum koji je ispregovaran sa Evropskom unijom.

Međutim, Gardijan javlja da će Londonu biti ponuđeno odlaganje Bregzita samo do 7. maja. Iza tog predloga stoje Francuska i Belgija. Razlog za to je što je 8. maja Dan pobede u Drugom svetskom ratu, nacionalni praznik u Francuskoj. To bi bila i odbrana od početnog finansijskog šoka koji bi mogao da usledi na berzama, jer je neradni dan. 

Takođe, 9. maja se održava samit EU u Rumuniji, kada bi lideri država članica trebalo da raspravljaju o budućnosti EU bez Britanije. Urednici Bi-Bi-Sija je rečeno da je moguće i da će rok od 7. maja moći da bude produžen do kraja godine, ako do 11. aprila London donese odluku da učestvuje u izborima za Evropski parlament.

Izvor: Bi-Bi-Si, Gardijan,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva