:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 17, 2018   12:24

0

121

Rodni disbalans nije dobar ni u jednoj oblasti

Srbija je u odnosu na prosek zemalja EU u indeksu rodne ravnopravnosti ostvarila viši napredak, rekla je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima na Pravnom fakultetu gde je učestvovala na okruglom stolu o Nacrtu akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti kazala da je Srbija ostvarila napredak od 3,4 poena, a prosek je, kaže 1,2 poena.

„Ali postoji još puno oblasti u kojima mora dosta da se radi, između ostalog, to su rad i vreme, ali oblasti u kojima najmanje zaostajemo za prosekom EU su znanje i zdravlje“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović kaže da i dalje postoji rodna neravnopravnost u visokom obrazovanju, kao i manja prisutnost žena na mestima gde se donose odluke i kreiraju politike.

„To je oblast u kojoj možemo zajedno da radimo i da damo podršku univerzitetu“, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da je današnji razgovor o Nacrtu akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti važan, navodeći da treba učiniti sve da se stvore jednaki uslovi i mogućnosti za razvijanje, jer je, kako ističe, to važno za napredak države.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da rodni disbalans nije dobar ni u jednoj oblasti pa ni u politici.

„Najveću štetu rodni disbalans pravi kada se radi o sistemu obrazovanja jer se tu školuju budući kadrovi. Tu i najviše sistemski može da se uradi na uklanjanju rodne neravnopravnosti“, rekla je Janković.

Ona je dodala da je najveći napredak u indeksu rodne ravnopravnosti napravljen u političkom učešću žena, ali je upozorila da mali broj žena učestvuje u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

„Pred nama je puno posla da bismo u svim oblastima imali ravnomeran broj muškaraca i žena, onoliko koliko je to moguće“, rekla je Janković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva