:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 15, 2019   14:30

0

179

Zahtev SAD inicijativa „bez presedana“

Švajcarski list „Noje cirher cajtung“ piše da je zahtev Vašingtona kosovskim liderima o momentalnom ukidanju taksi Srbiji – inicijativa „bez presedana“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, navodi švajcarski list, nedavno po prvi put najavio mogućnost povlačenja odluke o uvođenu taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, čime bi se, kako se ističe u tekstu, otvorio put obnavljanju pregovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

U tekstu švajcarskog lista, a koji prenosi Dojče vele, navodi se da je Haradinaj do sada odbijao ukidanje taksi, jer smatra da se može razgovarati tek kada Beograd prizna nezavisnost Kosova.

„Međutim, u vladi raste otpor takvoj odluci premijera. Slabljenju Haradinajeve pozicije doprineo je američki pritisak, a konkretno – jedno pismo iz Vašingtona koje je dostavljeno medijima“, piše list navodeći da su pismo potpisali predstavnici Stejt departmenta, ministarstva odbrane i Nacionalnog saveta za bezbednost SAD.

Švajcarski dnevnik podseća da je Haradinaju u januaru ove godine uskraćena viza za SAD, kao i to da NATO vrši pritisak na Prištinu.

Razlog za to je, navodi list, to što se Priština nije dogovorila s NATO o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku.

Alijansa je najavila da će proveriti dalju saradnju sa kosovskim snagama bezbednosti, dodaje list.

Novinar švajcarskog lista ocenio je da ta američka inicijativa, „bez presedana“, odaje rukopis Trampove administracije.

„Predsednik vrši pritisak da se dođe do skorog sporazuma, kojim bi se taj 20-godišnji konflikt okončao… Ponudio je i podršku, kao i to da bi se na zajedničkom nastupu u Beloj kući mogao proslaviti istorijski sporazum“, piše švajcarski list.

„Noje cirher cajtung“ prenosi i da su u Prištini, posle pisma iz Vašingtona, sazvali kriznu sednicu, kao i da je Haradinaj reagovao nefleksibilno i rekao kako „voli Ameriku, ali da neće učiniti ustupke Srbiji“.

„To je kazna“, citira list Haradinaja, „za to što Beograd nije priznao Kosovo“.

List je naveo i da su te mere Prištine već dugo sporne i unutar same kosovske vlade te da je većina ministara u vladi za to da se sledi američki „savet“.

List piše i da je kosovski predsednik Hašim Tači već nedeljama po tom pitanju protiv Haradinaja.

„Iako su u narodu takse protiv Srbije veoma popularne, to bi, nakon američke inicijative, veoma brzo moglo da se promeni“, zaključio je novinar lista „Noje cirher cajtung“.

Izvor: Танјуг

SADKiMPrištinaHaradinajtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva