:

:

TV Most

clock

April 07, 2017   12:05

0

206

Ministarstvo kulture sufinansira tekuće rashode Kolarca

Vukosavljević je, prilikom potpisivanja ugovora, rekao da je Ministarstvo kulture uporište za ovakvu odluku našlo u članu 77. Zakona o kulturi kojim je propisano da Republika Srbija može sufinansirati tekuće rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz njihovih budžeta, ako svojim programima trajnije zadovoljavaju kulturne potrebe građana na odgovarajućem području.

Primetio je da je to "pravi portret Kolarčeve zadužbine" i da može poslužiti kao pravni osnov pomoći Zadužbini.

Vukosavljević se osvrnuo na pojedine komentare da ta pomoć nije dovoljna, objasnivši da Kolarac dobija pristojnu podršku na godišnjem nivou od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture, te je u poslednje dve godine Kolarčeva zadužbina za programske aktivnosti dobila nešto više od devet miliona dinara.

"Ovaj Ugovor podrazumeva pomoć za tekuće troškove i redovno finansiranje. Smatramo da u skladu sa finansijskim mogućnostima Ministarstva ovo jeste jedna pristojna ponuda i mislim da će to Kolarcu olakšati posao", rekao je Vukosavljević.

Naglasio je i da je Odbor Kolarčeve zadužbine proširio svoj sastav, tako da u buduće članovi Odbora Kolarčeve zadužbine budu i predstavnici Ministarstva kulture i Grada Beograda.

Vukosavljević je precizirao da to ne znači da Beograd ili republika mogu da preuzumu osnivačka prava, naglasivši da Kolarac ostaje zadužbina osnovana po Zakonu o zadužbinama, a predstavnici Ministarstva kulture i Grada Beograda biće u članstvu Odbora isključivo sa ciljem pomoći Zadužbini.

"Ovde nije reč ni o kakvom ulasku u suverenitet rada Kolarčeve zadužbine, to je samo poruka da se Ministarstvo trudi da brine o radu i uspešnom poslovanju Kolarčeve zadužbine", rekao je ministar i istakao potrebu za dodatnim angažmanom članova Odbora u prikupljanju donatorskih i sponzorskih sredstava.

Vukosavljević je istakao bogat program Kolarčeve zadužbine.

"Kolarac je žarište kulture, ne samo grada Beograda kao prestonice naše države, već aktivnosti koje se odvijaju u Kolarčevoj zadužbini imaju snažan refleks na kulturnu atmosferu u našoj zemlji", ocenio je ministar.

Poručio je da Kolarac neće ostati sam, već će ga podržati na svaki način, ali i primetio da je duh vremena takav da ustanove kulture moraju da obezbede dodatna finansiranja kroz određene aktivnosti.

"Kolarac neće biti prepušten sudbini tržišta i Grad Beograd i Ministarstvo kulture će učiniti sve da rad te naše ustanove od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, i u pogledu motiva osnivača i u pogledu brojnih poslenika koji su doprinosili njenoj slavi i ugledu, sačuvamo, unapredimo i ostavimo budućim generacijama", naglasio je Vukosavljević.

Dimitrijevićeva je zahvalila ministru Vukosavljeviću na razumevanju značaja delatnosti i istorije Kolarčeve zadužbine.

"Nakon šest godina mi smo dobili dokument po kojem se 4,8 miliona dinara od 1. aprila do 31. decembra izdvaja za tekuće troškove. Za nas ovaj ugovor znači prvi važan korak. Nećemo njime rešite sve probleme objekta Kolarčeve zadužbine, ali je ovaj korak važan u sagledavanju značaja Zadužbine i rešavanju dela nagomilanih problema koji se tiču tekućih troškova održavanja objekta i ulaganja u dalje funkcionisanja objekta", istakla je Dimitrijevićeva.

Dodala je da ovaj prvi korak znači i da će ući u proceduru i naredne godine i da će i na drugim mestima Kolarčeva zadužbina imati veću pažnju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva