:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

161

Počela izgradnja Doma za decu sa smetnjama u razvoju u Brusu

Na površini od 15 ari biće izgrađena dvospratna zgrada od 400 kvadratnih metara, dok će dvorište biti uređeno za boravak dece.

EU i Vlada Švajcarske finansiraju izgradnju Doma preko programa Evropski progres, sa 95.400 evra, dok opština Brus učestvuje sa 14.500 evra.

Prema rečima Tatjane Dokić Milenković iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama "Pčelica", nova zgrada će deci, njihovim korisnicama, omogućiti dnevni boravak u zaštićenim uslovima uz podršku stručnog osoblja.

"Ona će biti i društveno angažovana, unaprediće socijalne vešine, dok će njihovi roditelji za vreme dok su deca u boravku moći da nađu privremene poslove i ostvare prihode", dodala je Dokić Milenkovićeva, a saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izgradnjom doma značajno će se povećati kapaciteti Udruženja, pa će "Pčelica", koja sada ima 16 korisnika, moći da primi tridesetoro dece.

Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od četiri meseca, a izvođač radova je građevinska firma "Građing d.o.o." iz Aleksandrovca.

Aktivnosti Evropskog progresa, koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa 24,5 miliona evra.

Ciljevi programa su jačanje lokalne administracije, stvaranje povoljnijeg okruženja za razvoj infrastrukture i privrede i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Programom su obuhvaćeni Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus i drugi...

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva