:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2017   16:11

0

276

U Kosovskoj Mitrovici od danas proizvodi iz manastira u pokrajini

Sekretar eparhije raško – prizrenske otac Sava Šmigić rekao je da su otvaranje ovog lokala pomogli između ostalih i Arno Gujon sa svojom organizacijom “Solidarnost za Kosovo”, organizacija “Srbi za Srbe”, Eparhija raško – prizrenska, Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Predsednica organizacije “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević zahvalila je svima koji su u proteklih 15 godina pomagali kako rad narodnih kuhinja, tako i sve druge projekte koje je ova organizacija pokrenula zajednički sa Eparhijom raško – prizrenskom I svim manastirima, crkvama i crkvenim opštinama na prostoru KiM.

Ona je najavila da je ovo samo jedna od prvih prodavnica koje će se otvoriti na KiM, a sav prihod namenjen je narodnim kuhinjama I porodicama sa većim brojem dece.

“Ova prodavnica će biti centar okupljanja svih nas koji ovde živimo. Ovo je jedna od prvih koja će se otvoriti na prostorima Kosova iMetohije. Mi smo danas ovde sa juga ujedinili se sa severom, mada smo uvek u jedinstvu I velikoj bratskoj ljubavi. Ovde se nalaze proizvodi iz Gračanice, Pećke patrijaršije, Visokih Dečana I iz svih drugih manastira, koji će biti dostupni našem narodu I sve što se ovde proda biće u Fondu ERP za Fond narodnih kuhinja I za porodice sa većim brojem dece” – kazala je Stević.


Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović je istakao da ova prodavnica dovoljno govori o tome šta Srbi mogu kada su radni, vredni, složni I disciplinovani.

“U ovim turbulentnim vremenima, vremenima kada su učestala I politička I bezbednosna previranja, kada su značajno pojačani pritisci na Srbe u našoj južnoj pokrajini, da je upravo I ovo jedan od načina da pokažemo tu svoju istrajnost, koliko smo rešeni da budemo ušančeni ovde, da zapravo pošaljemo jasan signal da mi ovde radimo, gradimo I da smo zaista rešeni da ovde ostanemo. Ne samo da ostanemo radi prostog ostanka, nego da stvorimo sve one uslove koji su neophodni da se razvijamo, da rastemo I da budemo još jači” – podvukao je Jović.

On je napomenuo da je Kancelarija za KiM u ovom slučaju bila pomoć I logistička podrška a da su mnogo veću pomoć dali ljudi iz organizacija “Solidarnost za Kosovo I “Srbi za Srbe” i zahvalio je njima svima koji su u gotovo svim projektima, rame uz rame sa Vladom Srbije, a često sami nalazili načine da pomognu pospeše ovakve projekte.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva