:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2022   21:30

0

119

Ahmetović: Izbora u BiH mora biti, kvalitetni razgovori u BG

Izvestilac za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga Adis Ahmetović rekao je, tokom posete BiH, da opšti izbori u toj zemlji moraju da se održe u oktobru, a osvrnuo se i na posetu Srbiji, navodeći da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem imao kvalitetan razgovor.

 

Ahmetović, koji je i poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke, naglasio je za portal Kliks da Srbija ima veliki potencijal i da jako dobro stoji ekonomski što je, kako je naglasio, za investitore jasan znak stabilnosti.

"Svojom ekonomskom snagom Srbija ima veliku odgovornost ako govorimo o stabilnosti Zapadnog Balkana", naveo je Ahmetović.

On je dodao da je "jasno kazao Vučiću i Selakoviću da je jedini put Srbije evropski te da je jako važno da bilateralna saradnja jača".

Kada je reč o BiH, Ahmetović je rekao da moraju da se održe opšti izbori u oktobru i naglasio da Nemačka, kao i Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stoje iza tog stava.

On je dodao da je zabrinut zbog situacije u BiH jer ne postoji dogovor oko Izbornog zakona i istakao da svaki dogovor mora da ojača demokratiju, a ne da produbi etničke podele.

Ahmetović je ocenio da razgovori treba da se vode u državnim i entitetskim institucijama i da je pogrešno što razgovorima nisu prisustvovale stranke iz Republike Srpske.

On je rekao da, ako dogovor za Izborni zakon ne može sada da se nađe, mora da ostane status kvo.

"Teško će se naći dogovor do maja. Izbori se moraju održati u oktobru ove godine, jer bi to predstavljalo propast demokratije. Nema ni u jednoj državi Evrope da se bojkotuju izbori samo zato što dva ili tri čoveka ne mogu da pronađu rešenje", naveo je Ahmetović.

Ahmetović je dodao da izbori mogu da se finansiraju i drugim putem, na primer da to mogu da učine OEBS ili kanton, ako dođe do blokade unutar Saveta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

"Nadamo se da će se proevropske partije u oba entiteta naći i formirati zajedničku platformu za ulazak u EU i NATO, možda utvrditi zajedničku listu i kandidate koja bi mogla zajedno i odlučiti te izbore", poručio je Ahmetović.

Izvor: T a n j u g

Adis AhmetovićBiHZapadni BalkanSrbijaBundestag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva