:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 26, 2021   21:00

0

89

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Leposaviću

U prostorijama srednje škole „Nikola Tesla“ u Leposaviću, uz poštovanje svih epidemioloških mera, danas je održana još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog Krsta Leposavić i Zavoda za transfuziju krvi iz Severne Mitrovice, prenosi Kosovo pres.

Predstavnik Crvenog krsta Leposavić Radojica Filipović zahvalio je dobrovoljnim davaocima.

„Želim ovom prilikom da pozdravim sve dobrovoljne davaoce krvi, da im se zahvalim za njihovu datu krv. Da se zahvalim i Tehničkoj školi 'Nikola Tesla' koja nam je omogućila ovaj prostor, pogotovu u ovom vremenu kad znamo da korona hara i kad znamo da su svi uslovi otežani i za rad i za bilo kakve druge aktivnosti. Svi znamo značaj dobrovoljnog davalaštva krvi, koliko je značajna, u svakom vremenu pa i u ovom danas kad je prisutna korona“, istakao je Filipović.

On je dodao da je odziv građana na današnjoj akciji bio odličan, uz poštovanje svih mera.

Doktor Dragoje Kastratović, kaže da bi jedna osoba mogla postati dobrovoljni davaoc krvi mora biti dobrog zdravstvenog stanja.

„Prvenstveno mora da bude dobrog opšteg stanja. Da u zadnjih 7 do 14 dana nije imao nikakvu prehladu, da nije uzimao nikakve antibiotike. I naravno mora da ima između 18 i 65 godina i preko 50 kilograma. To su početni uslovi, a kasnije popunjavanjem upitnika vidimo da li ispunjava i ostale kriterijume“, naglasio je Kastratović.

On ističe da su zahvaljujući ovim akcijama rezerve krvi uglavnom popunjene i da manje zavise od namenskih davaoca, što je od velike važnosti. Dobrovoljni davaoci krvi rado se odazivaju ovakvim akcijama i apeluju na ostale sugrađane da im se priključe.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva