:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2023   12:36

0

108

Alarmantno na Internom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica, nema lekova i sanitetskog materijala

Problemi u radu Internog odeljenja Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica bliže se humanitarnoj katastrofi, za najteže pacijente nedostaju lekovi, sanitetski materijal čak i infuzioni rastvori i analgetici, a najveći problem je trenutno nedostatak kiseonika.

Dr Bojana Bojković, načelnik internog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica, za Kosovo onlajn kaže da je rad posebno otežan unazad nekoliko meseci i ukazuje da se na njihovom odeljenju, koje ima 83 postelja, ne leče samo pacijenti iz Kosovske Mitrovice, već i iz drugih gradova na Kosovu.

"Pre svega imamo malo infuzionih rastvora, antibiotika, analgetika, a preko potrebna nam je primena kiseonika. Na našem internom odeljenju leče se pacijenti koji su u jako lošem stanju i to ne samo iz našeg grada. Na našem odeljenju se leče pacijenti koji dolaze i iz unutrašnjosti Kosova i Metohije, a za njihovo lečenje je kiseonik preko potreban", ukazuje dr Bojković.

Internistička služba KBC Kosovska Mitrovica poseduje koronarno odeljenje i poluintenzivnu jedinicu gde se leče pacijenti kojima je neophodna primena pre svega infuzionih rastvora, antibiotika, trombolitičkih terapija - terapija koje se koriste za lečenje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda.

"Takve pacijente zbrinjavamo u našoj službi, a za njihovo lečenje je neophodan pre svega kiseonik", ističe.

Prema njenim rečima, na tom odeljenju uvek je bio veliki broj pacijenata, ali u poslednjih nekoliko nedelja opao je taj broj, kako broj pregleda pacijenata, tako i broj ležećih pacijenata.

"Naša služba broji 83 poluintenzivne postelje, uključujući poluintenzivnu i koronarnu jedinicu i našu onkološku službu", kazala je.

Kako kaže, sa tačke gledišta lekara jako je teško boriti se sa ovom situacijom jer osim što su ograničeni da pruže pomoć svojim pacijentima u punom kapacitetu, nailaze i na nerazumevanja pacijenata.

Ipak, kako kaže, to što pacijenti ne razumeju da je njihovo lečenje na neki način ograničeno je normalno jer svi imaju pravo na lečenje bez obzira da li se leče u Srbiji, na Kosovu.

"Vrlo malo razumevanja imamo i nadam se da će naša uprava sa direktorom omogućiti i nama i pacijentima da u što skorijem vremenu to bude bolje i adekvatnije. Nadam se da će to biti bolje u narednom periodu i da će nam omogućiti bolji rad i opstanak na ovim prostorima", navodi.

Apeluje pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks i vlasti u Prištini da im se omogući rad, lečenje, život.

"Nadam se da će čuti apel jer ovo zaista jeste humanitarna katastrofa zato što predstavlja zabranu ostvarivanja prava na život, lečenje, rad na ovim prostorima. Naš direktor i uprava se veoma trude i apelujemo pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks, vlasti u Prištini da omoguće rad, lečenje i život na ovim prostorima", poručila je dr Bojković.

Izvor: Kosovo online; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMKBC Kosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva