:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 24, 2019   17:12

0

134

Albanija, opozicija sprema "protestnu turneju"

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Ljuljzim Baša je najavio proteste protiv vlade Edija Rame u okruzima širom zemlje. Protesti će kulminirati prevremenim izborima, poručio je Baša nakon što su opozicioni poslanici i zvanično vratili svoje mandate.

Predsednik albanske Demokratske partije Ljuljzim Baša sazvao je vrh te najveće opozicione stranke radi dogovora o sledećim koracima.

Kako prenosi novinska agencija INA, Baša je na sednici predsedništva stranke istakao da treba kombinovati proteste sa pripremanjem programa jer, prema njegovim rečima, ne treba isključiti mogućnost održavanja prevremenih izbora.

"Treba da se napravi interakcija protesta sa kreiranjem alternativnog programa. Radna grupa koja će biti osnovana biće zadužena za svaku važniju oblast poput visokog obrazovanja, penzija, zdravstva, investicija... Hajde da počnemo sa radom kako ne bismo napravili najgori izbor. Ne smemo da potrošimo ni minut", rekao je Baša.

Takođe, tokom sednice predsedništva stranke isključen je Musljim Murizi, koji je bio protiv vraćanja mandata.

"Kulminacija protesta ponovo u Tirani"

Prema izvorima albanskih medija, opozicija će sada nastaviti proteste u regionima i okruzima, a zatim organizovati još jedan veliki protest u Tirani.

Ljuljzim Baša je naglasio da njegova Demokratska partija i opozicione stranke pripremaju protestnu turneju po okruzima, koja će kulminirati ponovo u Tirani "i prevremenim izborima".

"Predsedništvo stranke se okupilo kako bi usvojilo važne odluke o pokretanju građanske akcije. U tom kontekstu prva važna odluka odnosi se na izradu nacionalnog plana protesta, a kasnije i glavnog okupljanja u Tirani, gde će odluke o mobilizaciji za uklanjanje (premijera Edija) Rame biti donete narednih dana", poručio je Baša.

Dodao je da će na centralnom i lokalnom nivou u Albaniji biti uspostavljeni politički i organizacioni štabovi koji će obezbediti snažne proteste širom zemlje i uspostavljanje saradnje sa svim zainteresovanim stranama.

"Naša politika je usmerena ka biznisu, penzijama, ali pre svega ekonomiji. Počinjemo turneju protesta sa nadom za Albaniju", zaključio je Baša.

Hiljade pristalica albanske opozicije protestovalo je u centru Tirane u četvrtak, zahtevajući smenu vlade Edija Rame.

Izvor: RTS

AlbanijaOpozicijaProtesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva