:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2020   16:25

0

16

Albanija, posle proterivanja diplomata zatvorena i iranska škola

Diplomatski sukob Albanije i Irana, tokom kojeg su proterana četvorica iranskih diplomata, nastavljena je zatvaranjem škole u Tirani, koju je prethodnih godina finansirala vlada u Teheranu, javljaju albanski mediji.

Škola "Saadi" zatvorena je odlukom Ministarstva obrazovanja, ali u odluci koju je objavio sajt "Balkanveb" nisu navedeni razlozi zbog kojih je ova ustanova stavljena pod ključ.

Iransku školu u Tirani finansirala je fondacija "Sadi Širazi". Na čelu albanske podružnice te fondacije, do proterivanja, nalazio se Sajed Ahmad Hoseini Alast.

Sajed Ahmad Hoseini Alast i Mohamed Peimanemati proglašeni su nepoželjnim osobama pre desetak dana, pošto ih je vlada u Tirani optužila da se bave stvarima "nespojivim" sa pravilima diplomatske službe i Bečkom konvencijom.

Albanija je već godina u lošim odnosima sa Iranom, pre svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra "izdajnicima i teroristima".

Broj pripadnika organizacije Mudžahedin el Kalk je, kada su na vlast došli socijalisti Edija Rame, sa nekoliko stotina porastao na oko tri hiljade.

"To je veoma mala, ali i veoma zla evropska država u kojoj američki elementi sarađuju sa iranskim izdajnicima i kuju planove protiv Islamske republike", rekao je prošle sedmice iranski verski lider ajatolah Ali Hamnei.

Albanska policija je, prošlog leta, objavila da je predupredila teroristički napad iranskih obaveštajaca na kompleks kod Drača, koji pripada disidentima iz Mudžahedin el Kalka, kao i da su u celu operaciju umešani i turski kriminalci.

Policija u Tirani je objavila i da je pre nekoliko meseci, nakratko, ispitivala glavnog iranskog operativca, ali da je pušten zbog nedostatka dokaza. Pre nekoliko godina, uhapšen je i turski kriminalac, koji je nekako umakao iz kućnog pritvora.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva