:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2023   13:56

0

72

Ambasador Aksoj: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u istoriji

Odnosi Turske i Srbije su trenutno na najvišem nivou u istoriji, a želimo da produbimo saradnju u oblasti odbrambene industrije, izjavio je danas ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj.

''Naši odnosi na političkom, ekonomskom, kulturnom planu, kao i u drugim oblastima su vrlo intenzivni i snažni. To je dodatno produbljeno u pravnom smislu jer smo formirali Visoko veće za saradnju sa Srbijom. Prošle godine je održan treći sastanak Veća a naredne godine, uz učešće našeg predsednika planiran je četvrti sastanak. Na ovim sastancima u proteklih pet godina sa Srbijom je potpisano 26 sporazuma", rekao je ambasador Aksoj u intervjuuu za tursku novinsku agenciju Anadolija.

Istakao je da Beograd i Ankara redovno realizuju međusobne posete na visokom nivou, a posednja takva je bila poseta turskog ministra odbrane Jasara Gulera Srbiji u oktobru ove godine, i dodao da su diplomatska predstavništva koja je Turska otvorila u Srbiji u poslednje dve godine važan pokazatelj odnosa sa Srbijom.

"U 2021. godini u Novom Pazaru smo otvorili Generalni konzulat, i prva smo zemlja koja je u Novom Pazaru to učinila, a potom smo u Nišu otvorili Konzulat. Time je u Srbiji broj naših predstavništava, uz ambasadu u Beogradu, porastao na tri", rekao je Aksoj.

Govoreći o ekonomskim i trgovinskim odnosima dve zemlje, naveo je da je u obimu trgovinske razmene u prošloj godini oboren rekord od 2,35 milijardi dolara.

''Turske investicije u Srbiji u poslednjih deset godina od jednog miliona dolara porasle su na 400 miliona dolara. Ovo je zaista ogroman rast. Osim toga, ovde imamo i veliki broj fabrika, posebno u oblasti tekstilne industrije, automobilske, kao i u drugim oblastima", rekao je Aksoj i naveo da je turska kompanija Tasdžepi Insat izvođač radova na deonici autoputa Sarajevo–Beograd.

On je istakao da Srbija prolazi kroz ozbiljan proces razvoja i privlači mnogo stranih investicija, i dodao da je cilj Turske da još više turskih privrednika ulaže u Srbiju, ali i da ohrabri srpske privrednike da ulažu u Tursku.

Posebno je naglasio značaj bilateralne saradnje u oblasti turizma.

"Ovaj vid poseta pomaže posebno u smislu upoznavanja ljudi kao i imidžu države. Prošle godine je oboren rekord nakon što je oko 360.000 državljana Srbije posetilo Tursku, a poraslo je i interesovanje turskih građana, pa je u prvih devet meseci ove godine oko 170.000 državljana Turske posetilo Srbiju", rekao je turski ambasador i dodao da je još jedan pokazatelj nivoa odnosa dve zemlje broj letova na relaciji Beograd-Istanbul.

Govoreći o pitanju migranata koji iz Turske preko Srbije pokušavaju da dođu do zemalja EU, Aksoj je rekao da je već održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da je postignut dogovor da se formira radna grupa koja će se baviti pitanjem ilegalnih migracija i borbom protiv krijumčarenja migranata.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

AksojTurskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva