:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   9:45

0

148

Ambasador Japana: Dijalog jedino rešenje za KiM, rastu ulaganja u Srbiju

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je jedino rešenje za problem Kosova i Metohije (KiM) i mi podržavamo taj dijalog uz posredstvo Evropske unije, izjavio je ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura.

On je, u intervjuu za "Večernje novosti", rekao da je Japan zabrinut zbog povećanja tenzija na severu Kosova i kazao da je u cilju ublažavanja tenzija u ovom regionu neophodno sprečiti nove incidente i urgentno poboljšati bezbednosnu situaciju na severu KiM.

Imamura je istakao da je veoma važno da se formira Zajednica srpskih opština i da Japan angažuje stručnjake koji pomažu Srbima i Albancima na KiM da zajedničkim naporima rade na vođenju TV kanala na srpskom jeziku, te da se nada da će ova inicijativa dati doprinos pomirenju dve strane.

Prema njegovim rečima, Japan podržava proces evrointregracija Srbije a taj proces se može ubrzati.

"Nedavno je Evropska unija (EU) objavila 'Plan rasta za Zapadni Balkan'. Ovaj plan ima za cilj da u velikoj meri ubrza proces proširenja EU. Ove mere treba pozdraviti i Japan namerava da dodatno podrži proces evrointegracija Srbije", rekao je on.

Ambasador je kazao da je Evropska unija važan strateški partner Japana, da Japan podržava snažno ujedinjenu Evropu i da je stabilizacija Zapadnog Balkana kroz integracije u EU posebno bitna i za njegovu zemlju.

Imamura je naveo da u našem regionu postoje problemi, kao što su oni koji se tiču Kosova ali da sa druge strane ima i pozitivnih pomaka i inicijativa, kao što je "Otvoreni Balkan".

Govoreći o privrednoj saradnji Srbije i Japana i japanskim ulaganjima u našu zemlju, rekao je da se poslednjih godina uočava značajniji prodor japanskih kompanija na srpsko tržište.

"Mislim da komparativne prednosti Srbije rastu i da se u budućnosti može očekivati povećanje ulaganja japanskih kompanija u vašu zemlju. Poslednjih godina uočava se značajniji prodor japanskih kompanija na srpsko tržište, a odluku da ovde investiraju donele su ceneći neke od kvaliteta Srbije, kao što su blizina tržišta EU, obilje kvalitetne radne snage i slično", objasnio je ambasador.

On je naveo da se pomoć Japana Srbiji sada sprovodi na osnovu "Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom", a u fokusu su između ostalog razvoj privatnog sektora, mere protiv klimatskih promena, očuvanje životne sredine, zdravstvo obrazovanje a od sledećeg proleća planira se slanje stručnjaka koji će raditi na promociji turizma u zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovo je pokušaj da se kroz turizam dodatni stimuliše kretanje ljudi unutar regiona, koji je u skladu i sa inicijativom "Otvoreni Balkan", koju promiviše predsednik Vučić", rekao je Imamura.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMAkira Imamuradijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva