:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2023   10:09

0

84

Ambasadori Đurić i Hil: Odnosi Srbije i SAD postojani, sledi ubrzanje

Ambasadori Srbije u Vašingtonu i SAD u Beogradu Marko Đurić i Kristofer Hil ocenili su, na konferenciji Dan Amerike, da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom, da su postojani i naglasili da će saradnja u periodu koji predstoji dobijati samo na ubrzanju i zaletu.

Ambasador Đurić izjavio je da je Srbija zemlja koja je u prethodnih nekoliko godina ostvarila izuzetne razvoje u ekonomiji, politici, infrastrukturi, jačanju međunarodnog položaja, zemlja koja je pokazala izdržljivost i u nizu međunarodnih kriza kojima smo bili svedoci.

Čvrsto sam uveren da su pred Srbijom novi horizonti razvoja i napretka uprkos izazovima, rekao je Đurić.

"Srbija je čvrsto opredeljena da SAD u budućem razvoju budu jedan od ključnih strateških partnera na našem političkom, ekonomskom i svakom drugom putu napretka", naglasio je Đurić i dodao da može da izrazi zadovoljstvo što je ambasador u periodu kada Srbija ulaže značajne napore i resurse u povećanju svog prisustva u SAD.

Podsetio je da je u Vašingtonu otvorena nova ambasada, rezidencija, da je urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa, a nedavno je osnovan i Srpsko-američki poslovni savet.

Sve su to stvari koje daju dodatni zamajac sa naše strane, rekao je Đurić,

"Uveren da su pred nama velike i važne stvari, a o tome svedoči i poseta generala Nacionalne garde Ohaja (Džona) Herisa", rekao je Đurić i dodao da ta saradnja svedoči o partnerstvu srpskih i američkih oružanih snaga na temeljima jačanja poverenje i veza, koje su zalozi saradnje u godini u kojoj se obeležava 142 godine srpsko-američkih odnosa, a koje krase i karakteriše istorijska povezanost i ekonomski interes i zajednički politički interesi.

U godinama koje dolaze ne očekuje nas ništa drugo osim jačanja veza, rekao je Đurić.

Amabasador Hil je rekao da mu je velika čast što je na konferenciji sa Đurićem i generalom Herisom koji su uradili mnogo za odnose Srbije i Amerike, i rade i dalje na njihovom jačanju i stvaranju još čvršćih odnosa.

"Okupili smo se septembra 2023. jer je to posebno važan trenutak u ovim odnosima. U prilici smo da možemo da pomeramo unapred naše odnose, a kao što svaki biciklista to zna, važno je stalno se kretati napred", rekao je Hil na skupu koji organizuje Kongres srpsko-američkog prijateljstva i magazin "Diplomacy and Commerce".

Ambasador Hil je rekao da će se danas razgovarati o mnogim dešavanjima u svetu, ali je i dodao da mora da naglasi da su odnosi Srbije i SAD postojani, nezavisno od toga šta se u svetu dešava.

Treba da sarađujemo posebno na polju privredne saradnje gde imamo zajedničke interese, radićemo i na jačanju političkih odnosa, i o temama vezanim za bezbednost, o kojima posebno moramo da razgovaramo, rekao je Hil.

"Ako se vratimo 142 godine unazad od kada sežu naši odnosi, moramo reći da oni imaju sve šanse da nastave još toliko 142, a u periodu koji predstoji samo treba da dobijaju na ubrzanju i zaletu", rekao je Hil.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava Dan Amerike u Beogradu, a kako je dodao, danas je i važan dan jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja.

To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila.

Pravo je vreme, kako je dodao, za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga.

12:40 - Đurić: Povratak dobrim odnosima sa SAD za Srbiju znači - povratak sebi

Ambasador Srbije u SAD Marlko Đurić izjavio je danas na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu" da Beograd u Vašingtonu vidi jednog od ključnih strateških partnera i podsetio da je Srbija, i pored kriza i teških okolnosti, pandemije i rata u Evropi, uspela da ostane među prvima u privlačenju stranih investicija.

"SAD su postale partner broj jedan Srbije kada je reč o uslugama. Želimo da postanemo još snažniji partneri kada je reč o ekonomiji", naveo je Đurić na panelu "Hard toks", na kojem je govorio zajedno sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

On je dodao da je jedan od važnih koraka i potvrda saradnje formiranje Srpsko-američkog poslovnog saveta koji okuplja neke od najuspešnijih kompanija u SAD.

Pored toga, za jesen je najavio događaj na kojem će učestvovati predstavnici Srpskog kokusa koji bi trebalo da upoznaju kolege u američkom kokusu.

Đurić je ocenio je da povratak dobrim odnosima sa SAD za Beograd znači "povratak sebi".

On je naglasio da Srbija i SAD imaju mnogi više sličnosti nego razlika - ni jedni ni drugi "ne slušaju šta im drugi govore".

SAD su, kako je podsetio, svoju revoluciju počele 1776. od kada traje i njihova svojevrsna  evolucija. 

Srbija je revoluciju počela 1804. i naša evolucija takođe traje i Srbija izrasta u dobrog partnera zemljama u regionu, Evropi i SAD, istakao je Đurić.

Hil: Srbija uspeva da se izdigne iznad dnevne politike i globalnih kriza

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu", da odnosi Srbije i SAD ne mogu da zavise od onoga šta kažu i misle neke treće zemlje.

Odnosi Srbije i SAD treba da se baziraju na starteškoj saradnji, da razvijamo strateški dijalog, jer odnosi ne mogu da budu formirani na osnovu onoga šta se događa ili šta misli neka treća zemlja, rekao je ambasador na panelu "Hard toks", na kojem je govorio zajedno sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu Markom Đurićem.

Hil je ocenio i da Srbija uspeva da se izdigne iznad dnevne politike i globalnih kriza.

"Ali i pored svakodnevne politike i globalnih kriza poput rata u Ukrajini, Srbija uspeva da se izdigne iz situacije i nastavi svoje aspiracije vezane za ulazak u EU", naveo je Hil koji je na panelu govorio i o značaju težnje Srbije ka evropskim integracijama, kao i o inovativnostima koje naša zemlja ostvaruje posebno na polju tehnologije.

Govoreći o tim težnjama, Hil je podsetio je i na uspeh srpskih sportista. 

"Nismo tako dobri kao vi u tenisu, ali težimo tome, a nismo tako dobri kao vi u košarci, ali radimo na tome", naveo je Hil.

Srbija je, kako je dodao, inventivna zemlja koja se brzo transformiše, posebno u tehnološkom smislu, a SAD joj ostaju važan partner i kada je reč o uslugama.

Ambasador Hil je ocenio da je potrebna veća razmena ministara između dve zemlje koji bi prenosili iskustva.

On je dodao da je bio veoma zadovoljan sastankom dvojice predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ukrajine Volodimira Zelenskog u Atini.

Hil kaže da su svi svesni da su Srbija i SAD imale uspone i padove u dugoj saradnji i da ti odnosi ne treba da budu opterećeni prošlošću.

Ambasador je dodao da mu je važno što vidi uspešnu saradnju Srbije, srpske vojske i  Nacionalne garde Ohaja i naglasio da bi voleo da vidi još takvih uspešnih primera saradnje.

Podsetio je i da je Srbija domaćin EKSPO 2027, i naglasio da je Srbija to globalno priznanje dobila i kao rezultat saradnje koju je razvila sa zemljama sveta.

Hil je rekao da ga raduje i prisustvo general-majora Džona Harisa koji je na početku skupa ukazao na činjenicu da se neumorno radi na jačanju međusobnih odnosa Srbije i SAD. 

Citirajući Ruzvelta rekao je da je pred sadašnjim generacijama veliki izazov i tereti koji treba da se ponesu. 

Čast je biti s ljudima koji su spremni da preuzmu odgovornost, rekao je Haris i dodao da su među tim ljudima predsednik SAD, predsednik Srbije, ambasadori, ali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije njegov pirijatelj general Milan Mojsilović.

Izvor: T a n j u g

Dan AmerikeHilĐurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva