:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2021   13:51

0

141

Ambasadorka Srbije: U Velikoj Britaniji treću dozu dnevno primi 830.000 ljudi

Ambasador Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović izjavila je danas da Velika Britanija svaki dan beleži novi rekord u broju pozitivnih na korona virus - poslednji je 93.045 u jednom danu, što je više nego u vreme najsnažnijeg talasa kada je zemlja bila u potpunom lokdaunu, ali na sreću ne i broj umrlih.

"Broj preminulih dnevno ne raste preko 100, što je neuporedivo manje nego u vreme najveće krize kada ih je bilo više od 1.500 u danu", rekla je Joksimović za T a n j u g  i naglasila da od omikron soja dnevno premine 12 ljudi.

Dodala je i da su hospitalizovani uglavnom oni zaraženi delta virusom, a ne omikronom.

Podsetila je da su mere pooštrene, ali da je zemlja daleko od svake vrste lokdauna.

"U ovom trenutku je preporuka da se radi od kuće. Ponovo su postale obavezne maske u zatvorenim prostorima i postoje kovid propusnice za velike sportske događaje i noćne klubove", rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je već otkazano nekoliko kola premijer lige, da utakmice nisu održane u nedelju.

U Britaniji, prema njenim rečima, što se tiče nove varijante - omikron virusa postoje podeljena mišljenja o efikasnosti vakcine na novi soj virusa, ali je zaključak da se što veći broj građana u što kraćem broju vakciniše treći put.

"U ovom trenutku neophodna je treća doza posle tri meseca od prethodne dve, a broj vakcinisanih beleži rekordne brojeve preko 900.000 u jednom danu, od čega je 830.000 onih koji primaju treću dozu, a za šta se isključivo koriste Moderna i Fajzer", navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, u JAR odakle virus potiče, zaključak je da su simptomi nešto blaži i da vakcine deluju, dok su Britaniji mišljenja podeljena, jer je suviše kratak period da bi se došlo do zaključaka.

Podsetila je da je uvođenje novih mera izazvalo i određenu vrstu političkih turbulencija.

Prilikom izglasavanja mera oko 100 poslanika vladajuće stanke nije bilo za pooštravanje mera i odluka je izglasana uz pomoć opozicione Laburističke stranke, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, gradonačelnik Londona Sadik Kan smatra da je situacija u Londonu dramatična i da bi mere morale dodatno da se pooštre.

Dok je, kako je dodala, jedno od obrazloženja ministra za bregzit povodom ostavke i to da se ne slaže sa pooštravanjem mera, a isto mišljenje deli i ministar finansija.

Podsetila je da već postoji potencijalna najava da će posle Božića mere biti pooštrene, ali da se još ne zna na koji način i da se pretpostavlja da bi mogle da se odnose na zabranu okupljanja u zatvorenim prostorijama.

Dodala je da su Nemačka i Francuska zabrinute zbog situacije u Velikoj Britaniji donele restriktivne mere na putovanje u tu zemlju. U Londonu gde živi skoro devet miliona stanovnika, kako kaže, život se odvija kao pre pandemije i da ako izađete na ulicu ne možete primetiti ništa neubičajeno u odnosu na vreme pre izbijanja pandemije.

Izvor: RTV, T a n j u g

Velika BritanijavakcinakoronavirusomikronAleksandra Joksimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva