:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2023   11:48

0

155

Američka privredna komora u Prištini traži preispitavanje ograničenja uvoza

Američka privredna komora u Prištini zatražila je danas od vlade tzv. Kosova da preispita mere koje sprečavaju uvoz iz centralne Srbije, jer ograničavaju ekonomski rast i prosperitet regiona i ometaju međunarodne komercijalne interese.

Komora je ocenila u saopštenju da te mere ometaju "međunarodne komercijalne interese, ograničavajući promet robe svetski poznatih brendova".

Američka komora je ukazala da ta odluka u velikoj meri utiče na međunarodne kompanije, uključujući i one iz SAD.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došla Američka komora, "uvoz iz kompanija sa značajnim američkim vlasništvom opao je za više od 39 odsto u poređenju sa 2022. godinom", objavila je Koha.

Komora je navela da svaka trgovinska barijera, kao što je ova zabrana, neizbežno dovodi do povećanja potrošačkih cena. Komora ukazuje da je besmisleno, u okolnostima kada je tzv. Kosovo već ukinulo zabranu uvoza sirovina i poluproizvoda iz centralne Srbije, da drži na snazi meru kojom se zabranjuje uvoz robe koja predstavlja međunarodni komercijalni interes.

Vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da zaustavi uvoz iz centralne Srbije pre nekoliko meseci nakon što su srpski policajci uhapsili trojicu kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije.

Izvor: T a n j u g

KiMAmerička privredna komorauvoz robe iz Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva