:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2022   15:27

0

130

Anđelković: Na KiM se ponovo odigrava pogrom, ali na drugi način

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je danas, komentarišući najnoviji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, da se u južnoj pokrajini odvija neka vrsta martovskog pogroma na drugi način. 

U izjavi za T a n j u g, Anđelković je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koristeći mehanizme kojima raspolažu te istitucije, pokušava da unese potpunu nesigurnost među Srbe. 

"Na Srbe koji žive južno od Ibra vrše se udari pod izgovorom da ne plaćaju porez, a sve se to radi na krajnje brutalan način, kako bi ljudi živeli sa strahom i počeli da se sele. Kada se radi o severu, tu upadaju albanske horde i ponašaju se kao okupacione strukture. Očigledno da je Kurtiju bitno ili da izazove otvoreni sukob ili da zastraši Srbe da mu se pokore na severu", ocenjuje Anđelković. 

On navodi da je bezbednosna situacija na Kosovu katastrofalna što se tiče geopolitičkih interesa Srbije, ali i za srpsku zajednicu na KiM. 

Kako kaže, albanska strana već duže vreme radi na preuzimanju severa, ali su od perfidnih metoda sada prešli na otvorene metode. 

"Cilj je da uspostave potpunu okupacionu upravu. Albanci su opet svesni da nema vlasti na teritoriji gde živi 97 odsto srpskog naroda koja može da se održi. Zato im je cilj etničko čišćenje da organizuju neku vrstu Oluje 2, kako bi proterali Srbe sa Kosova i tada bi njihova vlast tamo mogla da funkcioniše", kazao je Anđelković. 

On ističe da je Beograd pokazao umerenost, ali da smatra da je vreme za ozbiljnije mere. 

Navodi da je dobro što se državni vrh pozvao na Rezoluciju 1244 i podsetio da je, u okviru te Rezolucije, predviđeno da do 1.000 vojnika i policajaca iz Srbije može da bude rapoređeno na Kosovu.

"Srbija treba da pošalje kontigent od 999 vojnika na sever Kosova, što je u skladu sa međunarodnim pravom i ranije postignutim dogovorima. To što će se neko na Zapadu buniti ne treba da nas sprečava, jer treba biti realan - niko neće da ratuje zbog Kosova", tvrdi Anđelković.

On kaže da je Srbija pokušavala da reši pitanje KiM sa svojim zapadnim partnerima, ali pokazalo se, kaže, da nas oni često varaju i da je, u takvoj situaciji, važno da zauzmemo stav da ćemo preduzeti neke mere. 

"To onda ohrabruje Srbe sa KiM da se bore sami, ohrabruje naš narod na jugu da se ne seli i konačno, ako ne bude drugog, otvara vrata da Srbija interveniše na način koji je neophodan da zaštiti naš narod", poručuje Anđelković.

On smatra da je to neophodno jer su, kako kaže, uspostavljanje vlasti na celom Kosovu i etničko čišćenje Kosova jer je svestan da Srbi neće živeti pod albanskom diktatorskom vlašću protivno Rezuluciji 1244.

Sem toga, kaže da je Kurti mnogo toga obećavao građanima, a da je malo toga uradio i da mu je sada treći cilj da iznudi ekonomske i druge ustupke kao neku vrstu plaćanja od strane Zapada da ne pravi probleme, a ti ustupci bi mu onda omogućili da predstavi Albancima da je postigao neke uspehe. 

"Tako da Kurti igra vešto, ali na način koji je agresivan i opasan", zaključuje Anđelković.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMAnđelkovićsever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva