:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 05, 2024   14:23

0

72

Anđelković: Najveći pritisci na Srbiju po pitanju Kosova dolaze iz Berlina

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM upozorava da se najveći i najopasniji pritisci na Beograd po pitanju Kosova očekuju iz Berlina, prenosi Pink.

 

On smatra da će pritisci kada je reč o kosovskom pitanju krenuti odmah posle praznika.

"Krenuće novi pritisci, priprema za novo zasedanje Saveta Evrope po onoj odluci po kojoj su Borelja ovlastili da do kraja januara predloži rešenje za dopunu 35. poglavlja za pristupanje Srbije EU", naveo je Anđelković.

Kako je dodao, i ovaj dolazak britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kameruna  je vezan sa time.

"Kada je reč o Velikoj Britaniji tu nema iznenađenja. Jasno nam je da imamo kontinuitet", rekao je Anđelković uz podsećanje da su oni odmah priznali  nezavisno Kosovo.

Dodajući da je njihov stav u kontinuitetu i nije se nikada menjao, i da sada nema prostora da rade na novim priznanjima.

"Pritisci u većoj meri dolaze iz Berlina. Kada je reč o Amerikancima situacija je bolja u poslednje dve godine zbog uticaja naše diplomatije. U Berlinu imamo nepovoljnu strukturu po nas, ministarstvo spoljnih poslova vode Zeleni, a oni su najveći ratni huškači na prostoru Jugoslavije", istakao je Anđelković.

Istakao je da oni žure sa kosovskim pitanjem, jer već u martu kreće izborna kampanja za evropski parlament, a ta neće biti u stanju da donose nikakve važne odluke.

Kosovo je napustilo 32.000 građana od početka vizne liberalizacije

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša navodi da je Kamerun došao u Srbiju da proveri kako će teći ta pomoć Kosovu za ulazak u EU.

"Prva tri dana ove godine kada je ukinuta vizna liberalizacija 217 aviona sa putnicima je poletelo sa prištinskog aerodroma ka Evropi. U prva tri dana ove godine Kosovo je napustilo 32.000 stanovnika, danas se planira 46 letova", dodao je Beriša.

Kako je rekao, pitanje je šta će dogoditi posle tri meseca koliko im je dovoljen boravak.

"Evropi je u interesu da dobiju ovu radnu snagu", naveo je Beriša i ocenio da je Nemačka stalno remetilački faktor na ovim prostorima.

"Verujem da će naša vlast naći način da hladnokrvno reaguje na pritiske. Oni su usmereni na to da se od Srbije dobije priznanje statusa Kosova, a to je nemoguće u ovom trenutku" istakao je Beriša.

Izvor: Kosovo Onlajn, Pink

Zoran AnđelkovićDemo BerišaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva