:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2023   12:58

0

137

Anđelković: Nekim centrima moći u Evropi odgovaraju sukobi na KiM

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković izjavio je danas za T a n j u g da nekim centrima moći u Evropi odgovaraju sukobi na Kosovu i Metohiji kako bi se prebacila tema sa Ukrajine i kako bi, kako kaže, mogli da kažu da svi pravoslavci i hrišćani žele sukobe.

Dodaje da Nemačka i Engleska nisu baš zainteresovane da preduzmu neke radikalnije i značajnije mere protiv prištinske administracije da bi se sprečili sukobi.  

"Kada bi bio potpuno siguran u to da oni ne žele sukobe, onda bih morao da budem uveren da mere koje preduzimaju protiv Prištine za sve incidente koji su u poslednjih godinu, dve ili dvadeset godina, preduzimali protiv Srba. Sve incidente koje su pravili i pucanje na ljude i hapšenje pa puštanje da se brani sa slobode pripadnik KBS-a koji je pucao na dečaka u Štrbcu, na Badnji dan, pa je to proglašeno nekim malim incidentom, a onda je posle nekoliko dana pušten da se brani sa slobode, da nisam video nikakvu reakciju od zemalja Kvinte," navodi on.

Naglašava da od 1998. godine do današnjeg dana sve nemire, probleme, otimanje dela teritorije Republike Srbije čine zemlje NATO-a, kojim upravljaju zemlje Kvinte i da ambasadori Kvinte ni sada nisu učinili ozbiljnije korake ka deeskalaciji.

Kaže da se KFOR ne oglašava povodom hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriji centralne Srbije zato što  je KFOR instrument zemalja NATO-a, koji su ga formirali, i jer moraju da dobiju i politički nalog da nešto kažu.

Dodaje da kada bi se izjašnjavali o ovom slučaju, onda bi morali da se izjasne što su dopustili da duge cevi i borbena vozila budu na severu Kosova, što po ni jednom sporazumu i ovlašćenju nije smelo da se dozvoli, a da bi takođe morali i da se izjasne zašto su dopustili da se opkoli opština sa dugim cevima u Leposaviću i u Zvečanu od strane KBS-a, jer smatra da nisu stali da bi branili goloruk narod, već da bi zaštitili KBS, jer da je drugačije onda bi KBS do sada bio proteran.

Napominje da se nisu izjašnjavali i intervenisali mnogo ni 2004. godine dok njihov život i život pripadnika KFOR-a nije bio na dnevnom redu, što je bilo tek nakon desetine spaljenih crkava i manastira i proterivanja hiljada i hiljada Srba i njihovih spaljenih kuća.

Anđelković kaže da tačka ključanja na KiM traje više od 20 godina i da je sada ona dostigla temperaturu da izađe iz lonca i da se mora učiniti sve da ta ključala voda ne prelije, što ne zavisi mnogo od Srbije, već od zemalja Kvinte i od Kurtija, koji su ga, kaže, pustili da sve ovo radi i nisu mu nikakvo upozorenje dali.

"Sećate se onih prvih razgovora Eskobara i Lajčaka koji su otišli dole, pa su rekli da mora da se deeskalira situacija i da Kurti ima rok od 48 sati, a onda kada su se vratili u Brisel i Vašington, su rekli da nisu postavljali nikakav ultimatum, nego da što pre treba da se deeskalira situacija," napomenuo je on i dodao da sve dok se ne vide ozbiljnije sankcije prema Prištini i Kurtiju i dok se 'ne zavrne slavina' u finasijskom, ekonomskom i političkom smislu, ne veruje da oni žele deeskalaciju, već da oni žele da situaciju drže u loncu sa ključalom vodom.

Izvor: T a n j u g; Foto: Kurir

KiMZoran Anđelković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva