:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 15, 2021   17:08

0

127

Anđelković: Odnos nove vlasti u Prištini prema Beogradu zavisi od Zapada

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija uspeti da formira vlast u Prištini nakon, kako kaže, neosporne pobede na vanrednim izborima i legitimiteta koji je potvrdio među albanskim biračima na Kosovu i Metohiji-

Ali kada je reč o odnosu prištinske vlasti sa Srbijom kaže da nije optimista "kako će sve to ići", jer kako navodi za Танјуг, "ko god je na vlasti u Prištini ne pridaje preveliki značaj odnosima i dijalogu sa Srbijom "dok ih Zapad ne pritisne".

Anđelković kaže da izborni rezultat "Samoopredeljenja" za njega ne predstavlja iznenađenje i da su albanski birači rekli "ne" dosadašnjim političarima na vlasti u Prištini zbog ogromne korupcije, nesposobnosti, lopovluka...

"To je jedan faktor koji je odlučio pobednika. Drugo, izbori su se odvijali u duhu ekstremizma i sve njihove stranke i kandidati utrkivali su se u tome da dobiju titulu ''najvećeg Albanca'', ispolje najveću odbojnost prema Srbiji i nastupe sa najekstremnijim nacionalnim programom.

Pokazalo se da je ta formula bila uspešna i plodonosna", kazao je Anđelković primetivši kako su albanski birači ocenili da je Aljbin Kurti "prvak u šovinističkoj retorici".

Kaže i da Kurti nije neko za koga se vezuje "imidž vlasti".

"Primetna je bila nesposobnost da se išta ponudi građanima na Kosovu i Metohiji. Dobar deo birača je više iz revolta prema drugima podržao Kurtija i očito je da u sve ostale kandidate Albanci ne veruju", ističe Anđelković.

Mišljenja je da će Kurti sigurno uspeti da formira vlast "ma koliko mandata da mu fali".

"Sa ovakvim brojem glasova apsolutno se niko ne bi usudio da mu ospori legitimitet jer je toliko jači od svih drugih albanskih faktora. Sa 48 odsto osvojenih glasova naći će se neko ko će koalirati sa ''Samoopredeljenjem''. Da li Srpska lista, manjinske zajednice ili neko iz albanskog korpusa ostaje da vidimo", procenjuje analitičar.

Upitan za kurs nove vlasti koju bi formiralo "Samoopredeljenje", ocenjuje da ne bi bio ni bolji ni gori od prethodnika i da, kako kaže, "Srbiju ništa ne treba da plaši".

"Naprosto, svi albanski političari polaze sa maksimalističkih pozicija, a Kurti samo to jasnije kaže. Neki drugi se pretvaraju pa su zbog međunarodnih faktora suzdržaniji. Međutim, svi žele ''veliku Albaniju'' i da tzv. Kosovo bude albanski, a ne multietnički entitet", kaže Anđelković.

Kada je reč o dijalogu, po njegovom mišljenju, veliko je pitanje šta će biti u narednom periodu, ali ističe da "to nije pitanje za Prištinu, već za zapadne pokrovitelje tzv. Kosova".

"Oni koji su ih podržali ponašaju se prema njima kao prema protektoratu. Da Vašington i Brisel zaista žele da ukrote Albance, oni bi to preko noći uradili i ko god da je na vlasti u Prištini bio bi i više nego kooperativan prema Beogradu", smatra Anđelković, koji dodaje da mu čitava priča oko dijaloga ne uliva poverenje, barem ne u, kako kaže, "plodotvorne pregovore".

Lako je, kaže, sedeti i pregovarati, "ali da bi se dogovorili, potrebni su ustupci i kompromisi na obema stranama".

Osvrćući se na komentar Aljbina Kurtija koji je tokom kampanje doveo u pitanje sporazume do sada postignute sa Srbijom, Anđelković kaže da ga to ne iznenađuje i ponavlja da Albanci ni sporazume ni odnose sa Beogradom ne smatraju bitnim "osim ukoliko Zapad ne pritisne".

"Kada je reč o reviziji sporazuma postignutih sa Beogradom i to sve zavisi od Vašingtona i Berlina. Dokle god oni dopuštaju tako nešto, Albanci će ponovo ići u divljaštvo i uvoditi neke sumanute takse Srbiji i na druge načine sabotirati stvarni dijalog. Ako ih Zapad disciplinuje ponašaće se drugačije i od toga ubuduće sve zavisi", zaključio je Anđelković.

Izvor: Танјуг

KiMAnđelkovićdijalog Beograda i PrištineZapad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva