:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2023   15:12

0

130

Anđelković: Pucanje na srpsku decu je teroristički akt, a ne pokušaj ubistva

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković ocenio je danas da je ranjavanje srpske dece na KiM teroristički akt, a ne kako to kaže premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušaj ubistva. 

"Ako Kurti kaže da je Dejan Pantić koji je bacio petarde zapravo počinio teroristički akt i napad na ustavni poredak, a pritom niko nije povređen, kako je onda pucanje pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga na dete od 11 i mladića od 21 godinu pokušaj ubistva? Nije to pokušaj ubistva, to je teroristički akt", rekao je Anđelković za Tanjug.

On je upitao ko Kurtiju daje za pravo da kvalifikuje počinjeno delo i naglasio da bi trebalo sačekati da se vidi kako će to kvalifikovati Tužilaštvo iz Uroševca. 

"Što se mene tiče, to je teroristički akt i to zasnovan na verskoj osnovi", istakao je Anđelković. 

Govoreći o zahtevu Kurtija da se poveća broj pripadnika Kfora, Anđelković navodi da je premijer takozvanih kosovskih institucija tražio da se poveća nemački kotigent Kfora i pita zašto bi taj kontigent bio važniji od drugih.

"Srbija nije protiv povećanja broja pripadnika Kfora, ali je ključno pitanje zašto se traži nemački Kfor. Tamo gde nemački Kfor odgovara a to je prizrenska zona, mi imamo najveći broj proteranih Srba", navodi Anđelković. 

Navodi i da kada je reč o Kforu nije pitanje broja vojnika nego sposbnosti da zaštite Srbe. 

"Tamo gde su Italijani nije bilo rušenja crkava i manastira ni 2004, kada je bio pogrom, a tamo gde su Nemci i Englezi mi smo imali srušene crkve i manastire. Ovde je pitanje zaiteresovanosti jednih da zaštite Srbe a drugi da rade po nalogu, a nalog je da se zaštite Albanci. To se vidi po ovom odbijanju Kfora za naše jedinice. Oni od prvog dana imaju nalog, meni su to govorili pukovnici Kfora. Pitam ih šta rade tu zašto ne zaštitite Srbe. A onda meni pukovnik koji je bio zadužen za Prištinu kaže da vidi sve što se dešava, ali da ima nalog da štiti Albance", kaže Anđelković. 

Komentarišući negativan odgovor Kfora Beogradu za povratak odredjenog broja srpskih bezbednosnih snaga u pokrajinu, Anđelković kaže da se Kfor u odgovoru poziva na barikade na severu u danu kada se vrši teroistički akt ranjavanja dece.

Anđelković kaže da zaštita stanovništva ne zavisi od broja pripadnika Kfora već od volje da osiguraju bezbednost. 

"Imali smo 50.000 pripadnika Kfora i oterano je  250.000 ljudi. Ne govorim da je broj mali ili veliki, ali to zavisi od toga kako se oni ponašaju na terenu. Uvek je dovoljan broj ako je bezbedna situacija", kaže on. 

Anđelković navodi da je Kfor izabrao pogrešan trenutak da pošalje odgovor Srbiji na zahtev za vraćanje bezbednosnih snaga. 

"Računali su s tim da je naš Božić i hteli su da nam kažu kako Srbi slave u miru, da je situacija na severu mirna, ali imali su teroritički akt u Štrpcu i incident u Vitini. Hteli su da kažu da su rešili probelm. Oni stalno potenciraju kako su obezbedili bezbednost. Ne traži se povratak naših bezbednosnih snaga da bi oni šetali Prištinom i čuvali Albance ili se šetali kroz južnu ili severnu Mitrovicu. Uloga im je precizirana da čuvaju verske i kulturne objekte", ističe Anđelković. 

Izvor: T a n j u g; Foto: Novosti.rs

KiMZoran Anđelković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva