:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 21, 2023   14:04

0

155

Andrić-Rakić: Predstavnici kosovske Vlade prisustvuju raspravi samo zbog pritiska međunarodne zajednice

Predstavnici prištinske vlade prisustvuju današnjoj raspravi o eksproprijaciji u Zubinom Potoku samo zbog pritiska međunarodne zajednice kako bi opravdali pravni osnov, mišljenja je Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Andrić-Rakić je poručila predstavnicima Vlade u Prištini da dok ne kažu jasnošta će se graditi na svakoj parceli posebno, to znači da oni njima nisu predstavili plan eksproprijacije.

"Mi moramo da ponavljamo iznova i iznova dok vi ne obratite pažnju a to je da svakom vlasniku kažete šta ćete graditi i da pokažate gotov projaket koji će biti opravdan iz svih zakonskih aspekata. Vi danas kao i u Leposaviću imate ozbiljne primedbe i bićete stalno u takvoj situaciji jer svoj posao ne radite dobro. Ocena ne može biti da je ovaj skup ispunio svoje zahteve jer ljudima niste objasnili za šta se vrši eksproprijacija. Moj predlog vama je da na sledećoj diskusiji, koja će apsolutno biti neophodna, dođete sa odgovorima za ove ljude. Ne možete tvrditi da poštujete zakon. Kako možete reći da je vama obavezno da se obratite na albanskom jeziku, vi ste dužni da se građanima obratite na njihvoom maternjem jeziku ne oni vama na vašem. Vi objašnjavate da se gradi proširenje puta i da se radi o proširenju graničnog prelaza. Možda vas u vladi lažu, ali ve ne smete lagati ove ljude jer ne postoji na svetu prelaz koji obuhvata 15 hektara imovine", istakla je Andrić-Rakić.

Foto: TV Most

Mirjana Vučetić iz Zubinog Potoka rekla je da se oseća poniženo, da svojoj deci zabranjuje izlazak na ulicu posle 17 časova, jer pored njihove kuće svakodnevno prolaze vozila sa naoružanim specijalcima.

"Vi nam niste uzurpirali samo zemlju, već i slobodu kretanja i pravo na život. Mi svoju zemlju ne damo, ne damo naša ognjišta. Ovo što vi radite je skandal jer našu decu dočekuju policajci sa pištoljima i dugim cevima. Vi nas ponižavate ovim što nam pričate. Ovaj narod živi na svojoj dedovini, nikome ništa nije uzeo, nikome ništa nije oteo i ne želimo da se grade nikakve baze, niti da duge cevi budu uperene u našu decu", rekla je Vučetić.

Izvor: Kosovo online, TV Most; Foto: TV Most

KiMeksproprijacijaZubin Potok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva