:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2020   17:45

0

204

Antić: Strateško partnerstvo Ziđina i Srbije važno za zemlju

Strateško partnerstvo kineske kompanije Ziđin i Srbije i razvoj našeg rudarskog kompleksa je od izuzetne važnosti za Srbiju, izjavio je danas u Boru ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i istakao da je u prvom kvartalu u srpskom rudarstvu zabeležen rast od devet odsto.

"Duboko verujem da su sve naše odluke bile izuzetno dobre. Danas, godinu i po dana nakon početka naše zajedničke misije, sa našim kineskim partnerima, možemo da ocenimo da se svi ciljevi odvijaju u skladu sa našim planovima ili čak iznad naših planova“, rekao je Antić, koji je sa premijerkom Anom Brnabić posetio Bor.

On je naveo da su proizvodni rezultati odlični i da je u prvom kvartalu u rudarstvu Srbije zabeležen rast od devet odsto, čemu je, kaže, najveći doprinos dala eksploatacija metala, koja je rasla sa 38 odsto tom periodu.

"Najveći doprinos tom rastu dao je Ziđin (koji je preuzeo Rudarsko-topioničcarski basen Bor) i to je od izuzetnog značaja za našu ukupnu ekonomiju“, rekaoje ministar.

Antić je naveo i da je u aprilu i maju tokom epidemije, rudarstvo ostalo na svom nivou i nije imalo pad ni u aprilu, niti u maju, što govori „koliko je ova industrija i važna i koliko je žilava, koliko može da izdrži i koliko se bori“.

"Nastavljamo sa ambicioznim planovima, ove godine otvaramo novi rudnik ''Cerovo'', što je od izuzetne važnosti za budućnost Bora, i sa druge strane u 2021.godini će krenuti i projekat ''Čukaru Peki'', odnosno Projekat Timok, kao najveća razvojna šansa čitave Istočne Srbije“, rekao je Antić.

"Sa velikim ponosom i radošću analiziramo i pomažemo, kako bi Ziđin napravio ove rezultate, i verujem da ćemo zajedno sa njima biti veoma uspešni u interesu čitave Srbije, i naravno, jugoistočne Srbije“, rekao je Antić.

Posebno je ukazao na politiku zapošljavanja koju Ziđin realizuje u Boru i podsetio da je prilikom potpisivanja ugovora kao cilj definisano da bude zaposleno oko 5.000 radnika, a danas je 5.474 zaposlenih, što je „daleko iznad planova".

"Zahvalan sam kineskim partnerima koji shvataju tu dimenziju i značaj da ljudi iz Bora rade ovde i da na taj način podižemo čitav ovaj kraj", rekao je Antić.

Dodao je i da je 2019. godine nivo povreda na radu u Boru smanjen za 55 odsto, a u prvom kvartalu ove, u odnosu na isti period lane - za dodatnih 67 procenata.

"To govori da smo mi za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju koja, pre svega zaštitu na radu stavlja u prvi plan", rekao je Antić.

Izvor: Танјуг

BorAntićZiđin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva