:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2022   16:47

0

114

Apel Skupštini za usvajanje Rezolucije o genocidu NDH

Predstavnici Organizacionog odbora "Apela za usvajanje predloga rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941 do 1945. godine", ponovo su danas zatražili da parlament održi vanrednu sednicu, i to 27. januara, i usvoji predlog te rezolucije.

Na konferenciji u Medija centru, zatražili su da se vlada izjasni o tom predlogu i da, kako kažu, "zakaže sednicu skupštine", na kojoj bi ta rezolucija mogla da bude usvojena, dodajući da traže baš 27. januar, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kao i Savindan.

Učesnici skupa su poručili da bi ta rezolucija bila "gromobran", koji bi onemogućio novu "Oluju", ali i kako bi se, kažu, sprečio vojni pakt između Zagreba i Prištine, potpisan .17.decembra 2021.godine, aludirajući na sporazum koji su Zagreb i Priština potpisali o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, a koji predviđa saradnju u obrazovanju i obuci vojnog kadra, razvoj zajedničkih vežb, saradnju u oblasti odbrambene industrije...

Navodeći da je usvajanje Rezolucije preventivno delovanje, kako bi se, kako su rekli, zaustavio genocid nad Srbima, predstavnici Apela ukazali su da su Srbi u 20. veku preživeli tri genocida, ali da se "politika genocida i danas vodi prema našem narodu".

Rezoluciju je pokrenula Smilja Tišma, najstarija poslanica u parlamentu Srbije i preživelo dete logoraš Jasenovca, koja je pročitala pismo koje je uputila generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a u kome zahteva poništavanje vojnog pakta Prištine i Zagreba.

Navela je da je reč o sramnom sporazumu, koji, kaže, mora da brine svakog ko je zainteresovan za mir i stabilnost na Balkanu.

Dodala je da nije moguće proceniti krajnji domet tog sporazuma i slanja hrvatskih instruktora da obučavaju kosovske snage, a reči predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prilikom potpisivanja - "Nemojte da zapustite sever Kosova, nećete moći da ga rešite", protumačila kao eksplicitno pozivanje na novu "Oluju".

Jedan od inicijatora Rezolucije pukovnik Gojko Rončević Mraović ocenio je da je usvajanje Rezolucije primarno pitanje bezbednosti i biološkkog opstanka Srba, i zatražio podršku predsednika Srbije, predsednice vlade i predsednika parlamenta.

Inače, Tišma i nekoliko poslanika, među kojima su, Radovan Tvrdišić, Ðorđe Komlenski, Jadranka Jovanović, Bratislav Jugović, Vladan Glišić, Marijan Rističević... zatražili su u decembru prošle godine da se predlog rezolucije stavi na dnenvi red sednice parlamenta.

Izvor: T a n j u g

Skupština SrbijeNDHgenocidrezolucija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva