:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 05, 2024   17:06

0

42

Apostolović: Srbija spremna za Klaster 3, neprihvatljivo članstvo Prištine u SE

Šef Misije Srbije pri EU Danijel Apostolović istakao je danas da je evidentan napredak Srbije po pitanju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i da je Srbija već dugo spremna za otvaranje pregovaračkog Klastera 3 o konkurenciji i inkluzivnom rastu, ali da su njeni pregovori sa EU "talac nesrećnih i teških geopolitičkih okolnosti". 

Apostolović se na zajedničkom konsultativnom odboru Srbije i EU osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine i pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope i ocenio da bi međunarodna zajednica i mnoge države članice EU trebalo da se stide svojih postupaka pri zalaganju za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope. 

"Ovo je u najmanju ruku neprihvatljivo. Ovo je opasan presedan, koji će imati ozbiljne posledice. Cela međunarodna zajednica je svesna da, kao što sam već naglasio, Priština već 11 godina ne uspeva da uspostavi Zajednicu srpskih opština. Ovo je licemerje, dvostruki standardi i nepoštovanje sopstvenog potpisa na Briselskom sporazumu", rekao je Apostolović. 

On je, kada je reč o dijalogu sa Prištinom, rekao da je situacija i dalje alarmantna jer, kako je naglasio, "Priština nastavlja sa provokacijama i jednostranim akcijama, ugrožavajući tako ukupan mir i stabilnost u čitavom regionu". 

"Već 11 godina čekamo da se uspostavi Zajednica srpskih opština. Za sada ne vidim svetlo na kraju ovog tunela, niti odgovarajuću reakciju ili adekvatan pritisak na Prištinu da to učini", naveo je on. 

S druge strane, podvukao je, Srbija je ostala konstruktivna i ispunila sve svoje obaveze. 

"Štaviše, ukidanje platnog prometa Srbije i dinara kao sredstva plaćanja, učinilo je život Srba u Pokrajini još nepodnošljivijim, proteravši srpski narod sa Kosova i Metohije. Ovom odlukom Srbi u Pokrajini su uskraćeni za primanja - plate, penzije i socijalnu pomoć, čime su na ivici humanitarne katastrofe", ukazao je Apostolović. 

On je dodao da će nastaviti da poziva sve relevatne aktere da ovo pitanje shvate ozbiljno, jer, kako je naglasio, "krajnje je vreme da preuzmemo odgovornost i na kraju sprečimo da dijalog propadne".

Govoreći o odnosima EU i Srbije i procesu pridruživanja, Apostolović je naglasio da Srbija nastavlja sa sprovođenjem svih neophodnih reformi u vezi sa EU i podsetio da je do sada otvorila 22 poglavlja, od kojih su dva zatvorena, kao i dva klastera u okviru nove metodologije. 

Međutim, ukazao je, iako je Klaster 3 već duže vreme spreman za otvaranje, države članice, uprkos preporukama Evropske komisije da se on otvori, tek treba da postignu konsenzus po tom pitanju. 

"Ako pogledamo kriterijume, napredak je evidentan, što je potvrđeno i u prethodnim izveštajima EK o Srbiji", rekao je Apostolović.

Ukazao je na napredak koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, i svim klasterima i istakao da je u toku rad na daljem ispunjavanju merila za njihovo otvaranje ili zatvaranje, što će, kako je rekao, uskoro biti evidentno kroz ubrzanu agendu integracije i reformi u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan. 

"Da je proces pristupanja zaista bio zasnovan na zaslugama, Klaster 3 bi već bio otvoren. Međutim, sada je očigledno da su naši pregovori taoci nesrećnih i teških geopolitičkih okolnosti", rekao je Apostolović. 

On je ocenio da postoji nerazumevanje pozicije Srbije, prvenstveno kada je reč o energetskoj zavisnosti od Rusije, kao i da su podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, njen stav na međunarodnim forumima po pitanju rata, kao i značajna humanitarna pomoć, "potpuno i nepravedno zasenjeni činjenicom da nismo uveli sankcije Rusiji".

Istakao je i da se Srbija pokazala kao pouzdan partner u sprečavanju zaobilaženja sankcija EU. 

On je dodao da će Srbija, uprkos svim preprekama i trenutnom zastoju u pregovorima sa EU, nastaviti da radi svoj deo posla, odnosno da pažljivo sagledava i sprovodi preporuke EK na transparentan i inkluzivan način. 

"Ovde civilno društvo igra veoma važnu ulogu. Vidimo vas kao značajnog partnera u ovom procesu i verujem da je saradnja sa Nacionalnim konventom o EU već dala dobre rezultate", rekao je Apostolović i poručio da će misija Srbije pri EU uložiti dodatne napore da obezbedi još bolju saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Kako će jedna od tema zajedničkog konsultativnog odbora Srbije i EU biti i nedavno održani izbori u Srbiji, Apostolović je istakao konstruktivan pristup srpskog političkog rukovodstva i institucionalnih aktera u pogledu daljeg poboljšanja izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR-a. 

On je istakao da je Srbija posvećena unapređenju izbornog okruženja i nastavku partnerstva sa OEBS/ODIHR , kao i da je ODIHR-u upućen zvaničan poziv da posmatra gradske izbore u Beogradu i predstojeće lokalne izbore u Srbiji. 

On je istakao da su najviši funkcioneri Srbije, pre svega predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivša premijerka, a sada predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, pokazali političku volju da se ispune preporuke iz konačnog izveštaja ODIHR-a. 

Apostolović je naglasio da je Srbija suverena zemlja i da će njene odluke donositi njene nadležne institucije, kako je to predviđeno i propisano zakonodavstvom. 

U Briselu se danas održava 17. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora EU-Srbija, platforme koja je uspostavljena u okviru institucionalnog okvira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije, koja omogućava predstavnicima EU i srpskog civilnog društva da prate pristupne pregovore, razgovaraju o pitanjima od zajedničkog interesa i ukazuju na zabrinutost na putu Srbije ka EU. Tokom sastanka razgovaraće se, između ostalog, o izborima u Srbiji, mogućnostima Plana rasta Zapadnog Balkana u Srbiji, kao i stanju vladavine prava u Srbiji. 

Izvor: T a n j u g

Danijel ApostolovićEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva