:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   12:05

0

162

Austrija na listi meta Islamske države

Naime, nemačke vlasti su otkrile austrijskog džihadistu Mohameda Mahmuda, koji je preko Tvitera pozvao na "klanje nevernika" u Austriji.

Prethodno su austrijske vlasti polazile od toga da postoji samo "povećana apstraktna opasnost" od terorizma, ali se sada situacija konkretizovala i zaoštrila.

Nadležne vlasti pretpostavljaju da se u rukovodećim redovima Islamske države nalaze i dva Austrijanca.

I šef Službe za osiguranje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) je nedavno ukazao da bi i Austrija mogla biti cilj napada.

Pretnju Mahmuda austrijske vlasti su shvatile veoma ozbiljno, jer je ovaj Bečlija u najvišem rukovodećem krugu Islamske države.

On je proveo četiri godine zatvoru u Beču, jer je pokušao da austrijsku vladu ucenjuje u ime Al kaide.

Nakon "odležane" kazne 2011. je u Nemačkoj osnovao jednu salafističku organizaciju i potom se otišao u Egipat.

Prilikom pokušaja ilegalnog prelaska u Siriju uhapšen je u Turskoj, ali je pušten iz pritvora nakon što ga je Ankara razmenila sa Islamskom državom za turske taoce.

U terorističkom uporištu Raka on važi za vodećeg ideologa Islamske države.

Beč, prema oceni eksperata, ima poseban značaj, jer je sedište međunarodnih organizacija.

Da bi se sprečili teroristički napadi svakodnevno je 1.500 policajaca na dužnosti, što je za jednu trećinu više nego uobičajeno.

"Kolege nisu 24 sata na ulicama, ali ukoliko bi došlo do incidenta sa terorističkom pozadinom za tri minuta bi na licu mesta bile obučene jedinice", kazao je portparol policije Roman Haslinger.

Ambasade, škole, kao i sve medijske ustanove su intenzivno obezbeđene, dodaje on, ukazujući da je isto tako i sa važnim infrastrukturnim objektima, verskim ustanovama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva